Обичайте се така, сякаш сте две колони, поддържащи един и същи покрив

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: greatfon.com

снимка: greatfon.com

Както казва Халил Джубран, обичайте се така, сякаш сте две колони, поддържащи един и същи покрив. Докато гледате заедно към хоризонта, оставете пространство между вас и любимия. Без него ще задушите и изтощите любовта си.

След моята дхарма беседа ти дойде стеснително с бутилка топло соево мляко в ръце и ми каза нежно: „Суним, съжалявам, но мога да си позволя да ти предложа единствено това“. Даде ми бутилката и някаква бележка и изчезна в тълпата.

Прочетох бележката и останах дълбоко трогнат: „Благодаря от цялото си сърце, че ме изслуша и даде съвет на такъв незначителен и обикновен човек като мен“.

Още усещах топлината на бутилката по дланите си и съжалих, че съм пропуснал възможността да поговоря повече с теб. Тъй като може и да не се срещнем отново, реших да ти пиша тук с надеждата, че това послание може случайно да стигне до теб.

Искам да знаеш, че обичам твоята обикновеност, защото и аз съм обикновен. Истината е, че всички сме обикновени.

Без значение колко прочути или красиви сме, колко пари или власт имаме, колко чудесни са постиженията ни, всички ние сме имали своите моменти на неуспех, разочарование и загуба. Налага ни се да се изправяме пред предизвикателства, върху които нямаме контрол. Самотата и страхът от смъртта ще ни съпътстват до последните ни дни. Всички вървим по същия коварен път на опасното великолепие на живота.

Така че те обичам – теб, която стоеше стеснително пред мен и тихо мърмореше, че си обикновена, предлагайки ми топлата бутилка от цялото си сърце.

***
Любовта е да вярваш на някого, да бъдеш до някого, да си готов да изслушаш с нежно сърце, просто защото обичаш.

***
Понякога не сме сигурни дали онова, което чувстваме, е любов. В такъв момент си задайте въпроса: „Щастлив ли съм да дам още, след като съм дал много?“. Ако отговорът e „да“ и след това няма съжаление, вероятно е любов.

***
Ако на нещо му е писано да разцъфне във връзка, това обикновено се получава без трудности. Ако само вие полагате усилия, тогава се откажете. Това може да намали натиска и да мотивира другия да положи усилие. Или да открие нов път пред вас.

***
Трябва да отдаваме любовта си, както слънцето отдава светлината си. Слънцето обича земята, без да го е избрало. То подхранва дървета и цветя, без да очаква нищо в замяна. Не сдържа лъчите си, а озарява всичко с присъствието си.

 

Нещата, които можем да видим, само когато забавим темпото – Хеймин Суним, penguinrandomhouse.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Колкото повече любов даваме на света, толкова повече любов се връща при нас

Всичко, към което се отнасяме с любов и внимание, ни се отблагодарява стократно

Всичко, от което имаме нужда, е любов