Усмивката – история за божественото

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Вярвай | 0 Коментара
снимка: sepiaspa.pl

снимка: sepiaspa.pl

Истинско щастие е да намерим онази своя версия, която кара другите да се усмихват блажено! Защото божественото се крие във всеки от нас, в добрините, които си подаряваме, в грижата и любовта! Приказки и притчи за малки и големи – Жанет Орфану

Едно малко момченце много искало да срещне Бог. То знаело, че трябва да измине много път до мястото, където Бог живее. И така, то сложило в куфарчето си сандвичи и вода и тръгнало на своето пътешествие.

Когато изминало три-четири пресечки, се почувствало малко уморено и решило да поседне за малко в близкия парк. Момченцето видяло един възрастен човек, който седял на една пейка и наблюдавал гълъбите. То седнало до него на пейката и отворило куфарчето си.Тъкмо щяло да отхапе от сандвича си, когато забелязало, че възрастният мъж поглежда гладно. Предложило на човека един от сандвичите си.

Старецът приел сандвича с голяма благодарност в очите и се усмихнал на момчето. Усмивката му била толкова мила и нежна, че момчето поискало да я види отново и предложило на стареца от водата си. Той отново се усмихнал на момчето. То било възхитено. И те седели в парка целия следобед – яли, гледали гълъбите и се усмихвали, без да си кажат и думичка.

Започнало да се смрачава. Момчето осъзнало, че е много уморено и станало да си върви. Но преди да измине и няколко крачки, то се обърнало назад, изтичало до пейката и прегърнало стария човек. Той се усмихнал с най-широката си и най-мила усмивка.

Малко по-късно, когато момчето отворило вратата на дома си, майка му учудено го попитала: “Какво те направи толкова щастлив?”
Момчето отговорило: “Обядвах с Бог.” И преди майка му да успее да каже нещо, то добавило: “И знаеш ли какво? Бог има най-красивата усмивка, която някога съм виждал.”

През това време възрастният мъж, който също сияел от радост, се върнал вкъщи. Неговият син бил смаян от мира, изобразен на лицето му и попитал: “Татко, какво те направи толкова щастлив?” Бащата отговорил: “Ядох сандвичи с Бог в парка.” Преди синът да успее да каже нещо, той добавил: “И знаеш ли, Той е много по-млад, отколкото очаквах.”

 

Приказки и притчи за малки и големи – Жанет Орфану

Издателство: Екобелан, ecobelan.com 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да сте здрави, за да сте щастливи, променете мислите си!

Вярвай, че вече имаш това, което искаш, и наистина ще го имаш!

Това, което обичаш, те прави човекът, който си! Не се отказвай от него, защото това означава да се откажеш от себе си!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си