Спрете да се тревожите какво мислят другите и просто правете онова, което желае сърцето ви

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: baltana.com

снимка: baltana.com

Когато някой не ни харесва, това не е наш проблем, а негов. Не всички ни харесват, но това се превръща в проблем, само ако позволим да ни тормози.

Един пролетен ден, когато навърших трийсет, погледнах вътре в себе си и осъзнах три неща. И в мига, в който ги осъзнах, разбрах какво трябва да направя, за да бъда щастлив.

Първо, хората не се интересуват от мен, както бях вярвал винаги. Не мога да си спомня как беше облечена моя приятелка, когато я видях преди седмица. Или какъв беше гримът и прическата й.

Щом аз не мога да си спомня, защо тя би помнила подобни неща за мен? Макар от време на време да си мислим за другите, това рядко е за повече от няколко минути. Когато престанем да мислим за тях, умовете ни се обръщат към онова, което ни засяга непосредствено. Защо трябва да прекарваме толкова много часове от живота си в тревоги за това как изглеждаме в очите на другите?

Второ, не е задължително всеки да ме харесва. B края на краищата, аз не харесвам всички. Със сигурност за всички нас има политици, колеги, клиенти и роднини, които просто не можем да понасяме. Тогава защо всички трябва да ме харесват?

Не е нужно да се измъчвате, защото някой не ви харесва. Приемете го като факт от живота – не можете да контролирате чувствата на другите към вас. Ако някой не ви харесва, така да бъде. Просто продължете напред.

Трето, ако трябва да сме брутално откровени, повечето неща, които правим за другите, ги правим всъщност за себе си. Молим се за добруването на семейството, защото искаме то да е около нас. Плачем, когато партньорът ни умре, защото ни очаква самота. Жертваме се за децата си с надеждата, че те ще станат такива, каквито искаме. Освен ако не сме просветлени като Буда или Иисус, трудно можем да изоставим дълбоко вкорененото ни внимание към самите себе си.

Престанете да се тревожите какво мислят другите и просто правете онова, което желае сърцето ви. Не затормозявайте ума си с въпроси от типа „Ами ако?“.

Опростете живота си и си признайте честно желанията си. Можете да направите света по-щастливо място, единствено ако самите вие сте щастливи. Не позволявайте мнението на хората да определя кои сте. Вместо да се тревожите какво мислят другите, посветете се на мечтите си.

 

Нещата, които можем да видим, само когато забавим темпото – Хеймин Суним, penguinrandomhouse.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Само силните духом сбъдват мечтите си, защото никога не се отказват от тях!

Паулу Коелю: Вселената винаги е на наша страна, когато се борим за мечтите си

Не се страхувай да мечтаеш. Само така ще сбъднеш мечтите си!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си