Личната емоционална валута, която желая дъщеря ми да използва

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Осъзнавай
снимка: wellways.org

снимка: wellways.org

Да откриеш страстите си и да ги овладееш, да развиеш собствения си стил и интереси, да познаваш границите и силите си! Думи, подарени от майка на дъщеря, след дълго осмисляне на живота. Авторката на „Житейска навигация“, Марго Берген се обръща към своята дъщеря, с обич и неприкрито желание, да й предаде всичко, което нейната майка не е успяла. Книга, започната в момент на отчаяние, превърнала се в утеха и наръчник за осмисляне на живота.

Искам да разбираш желанията си и да ги удовлетворяваш, така че си създай своя собствена емоционална валута и открий кое е важно за теб. Обгради се с нещата, които обичаш. Развий собствения си стил, интересите си, красотата си.

Научи се кога да почиваш и кога да се напрегнеш. Знай границите си и пести силите си. Това означава да не правиш куп неща едновременно – или поне не твърде много. Ще си отделиш време за мълчание и време да останеш насаме със себе си? Ще се научиш ли да чакаш без нетърпение?

Избери си нещо, което да си е само твое, и го почитай. Моето е една картина във „Филипс Кълекшън“ – „Пътят към цитаделата“ на Паул Клее. Понякога я гледам като нещо познато и се надявам неизменността й да ми донесе утеха. Друг път виждам нещо ново и неочаквано.

Постарай се, ако можеш, всеки ден да изпитваш дълбока наслада и благодарност. Ще го постигнеш, когато се огледаш, обърнеш внимание, направиш инвентаризация. Как се прави инвентаризация? Като си дадеш сметка какво имаш. Като изпитваш благодарност за пет или десет неща всеки ден и ги прошепваш на глас вечер или сутрин, подхранвайки усещането за удовлетворение. Тогава ще бъдеш в мир със себе си и ще се заредиш с добро настроение за деня.

Надявам се да се научиш да изпитваш удоволствие, когато вечеряш сама. Приготви си порция хубава храна точно по-твой вкус: парче пармезан, малко прошуто, топъл хляб с хубава коричка, малко сливи, маруля, чаша бяло вино. После сложи салфетка, напълни каната с вода, запали свещи и седни на отворен прозорец, докато последните светлинки на деня играят по чинията ти. След това, преди да дръпнеш завесите пред света, грижливо измий съдовете.

Открий страстите си и ги овладей.

 

Житейска навигация – Марго Берген, margauxbergen.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Развенчаването на мита за добрата майка или как да бъдем съвършено несъвършени родители

Вярно ли е, че добрите майки са всеобгрижващи и всезакрилящи?

Как да научим децата си да бъдат щастливи?