Личната емоционална валута, която желая дъщеря ми да използва

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Обичай | 0 Коментара
снимка: wellways.org

снимка: wellways.org

Да откриеш страстите си и да ги овладееш, да развиеш собствения си стил и интереси, да познаваш границите и силите си! Думи, подарени от майка на дъщеря, след дълго осмисляне на живота. Авторката на „Житейска навигация“, Марго Берген се обръща към своята дъщеря, с обич и неприкрито желание, да й предаде всичко, което нейната майка не е успяла. Книга, започната в момент на отчаяние, превърнала се в утеха и наръчник за осмисляне на живота.

Искам да разбираш желанията си и да ги удовлетворяваш, така че си създай своя собствена емоционална валута и открий кое е важно за теб. Обгради се с нещата, които обичаш. Развий собствения си стил, интересите си, красотата си.

Научи се кога да почиваш и кога да се напрегнеш. Знай границите си и пести силите си. Това означава да не правиш куп неща едновременно – или поне не твърде много. Ще си отделиш време за мълчание и време да останеш насаме със себе си? Ще се научиш ли да чакаш без нетърпение?

Избери си нещо, което да си е само твое, и го почитай. Моето е една картина във „Филипс Кълекшън“ – „Пътят към цитаделата“ на Паул Клее. Понякога я гледам като нещо познато и се надявам неизменността й да ми донесе утеха. Друг път виждам нещо ново и неочаквано.

Постарай се, ако можеш, всеки ден да изпитваш дълбока наслада и благодарност. Ще го постигнеш, когато се огледаш, обърнеш внимание, направиш инвентаризация. Как се прави инвентаризация? Като си дадеш сметка какво имаш. Като изпитваш благодарност за пет или десет неща всеки ден и ги прошепваш на глас вечер или сутрин, подхранвайки усещането за удовлетворение. Тогава ще бъдеш в мир със себе си и ще се заредиш с добро настроение за деня.

Надявам се да се научиш да изпитваш удоволствие, когато вечеряш сама. Приготви си порция хубава храна точно по-твой вкус: парче пармезан, малко прошуто, топъл хляб с хубава коричка, малко сливи, маруля, чаша бяло вино. После сложи салфетка, напълни каната с вода, запали свещи и седни на отворен прозорец, докато последните светлинки на деня играят по чинията ти. След това, преди да дръпнеш завесите пред света, грижливо измий съдовете.

Открий страстите си и ги овладей.

 

Житейска навигация – Марго Берген, margauxbergen.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Развенчаването на мита за добрата майка или как да бъдем съвършено несъвършени родители

Вярно ли е, че добрите майки са всеобгрижващи и всезакрилящи?

Как да научим децата си да бъдат щастливи?

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си