Открийте какво обичате и му се отдайте, независимо колко плашещо ви изглежда!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Осъзнавай
снимка: wallpaperswide.com

снимка: wallpaperswide.com

Безусловното „Да“, което можем да кажем на себе, на желанията си, на трудностите, които може да срещнем по пътя, но да ги приемем. Защото колкото по-добре разбираме какво всъщност искаме, толкова по-малко отчаяно се нуждаем от него. Да развием своята самоотговорност, да увеличим яснотата, самооценката и увереността си.

Нашето предизвикателство като зрели хора е да станем отговорни най-вече към себе си и същевременно да бъдем способни да даваме и получаваме внимание, приемане, признателност, грижа и допускане.

Какво означава самоотговорни? Означава да открием вътре в себе си онова, от което се нуждаем. „Да открием вътре в себе си“ означава да го открием в онази своя част, която е отдадена на духовната работа. Трябва да се научим да вярваме, че вътре в нас съществува разумен, мъдър и подхранващ ресурс. Всъщност, колкото по-добре разбираме какво всъщност искаме, толкова по-малко отчаяно се нуждаем от него. Защото нарастват нашата самооценка, увереност и яснота.

Ето няколко полезни упражнения:

Прекарвайте по петнадесет минути всеки ден, като седите осъзнато в своята настояща реалност. Останете със своята трудност, без да обвинявате себе си или другите, без да се опитвате да я променяте, поправяте или прекратявате и без привързаност или отхвърляне. Просто бъдете с това, което става, бъдете с него така, сякаш нежно държите своето преживяване в скута си, както Мадоната държи младенеца.

Вижте и отбележете своите най-дълбоки потребности, ценности и желания и ги проследете с внимание. С други думи, открийте какво обичате и му се отдайте, независимо колко плашещо ви изглежда. Ние откриваме най-дълбоките си потребности, ценности и желания, като обръщаме внимание на това, което чувстваме и ни кара да растем, като приемаме себе си такива, каквито сме, до дъното на нашата същност, като оценяваме, грижим се и ценим себе си, като си позволяваме да опитваме нови неща. Всичко става в резултат на безусловното „Да“, което казваме на себе си.

Припомнете си своето място във вселената. Съзнателно си спомнете семейството, от което произлизате, вашите предци, а и вашата връзка с цялото човечество. Направете го както заради усещането, че продължавате рода, така и за да поискате от предците си подкрепа в своето търсене на наследството от сила и мощ вътре в самите вас.

Започнете да гледате на хората около вас като на братя по пътя, а не като на утеха или отговор. Отговорите са във вашите собствени сърца.

Отнасяйте се към всяко живо същество с доброта и уважение. Нека това бъде ваша духовна практика.

Общувайте с природата всеки ден по различни начини. Свързвайте се с нея в мълчание или в диалог. Природата ви дава усещане за принадлежност, а именно то е усещането за себе си.

 

5-те неща, които не можем да променим – Дейвид Ричо, davericho.com

Издателство: Кибеа, kibea.net 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да се научиш да се обичаш значи да се научиш да се приемаш

Научи се да искаш и да приемаш с благодарност, когато получаваш

Да приемаш промените значи да приемаш живота