Когато спрем да търсим щастието, ще започнем да го откриваме във всичко около нас

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: blog.turistasonline.ru

снимка: blog.turistasonline.ru

Желанието за щастие поражда нещастие. Спрете да го търсите и ще откриете във всичко около вас.

Когато казват, че искат да бъдат щастливи, хората обикновено нямат предвид, че искат да са щастливи сега, а че искат да бъдат щастливи и в бъдеще, да се наслаждават на щастието още, и още, и още.

Но тази продължителност във времето е трудно да се гарантира, най-малкото защото рано или късно ще умрем. И това води до нещо друго – усещане за обреченост, което само по себе си може да предизвика нещастие или поне по-малко щастие.

Как Епикур успява да преодолее парадокса, че желанието за щастие всъщност поражда нещастие? Той отбелязва, че всяко нещастие, което изживяваш в момента, вече е вътрешно ограничено, тъй като във всеки един момент така или иначе има само ограничено удоволствие, на което можеш да се насладиш.

Същото важи и за всички следващи моменти на щастие, които можеш да имаш в бъдеще. И така, ако помислиш за природата за природата на времето и го приемеш като поредица от ограничени моменти, ще разбереш, че самото щастие също е вътрешно ограничено, независимо колко дълго ще живееш.

„Неограниченото време и ограниченото време съдържат еднакво количество удоволствие, ако човек обмисли границите му“, предполага той. Урокът е, че щастието е ограничено – независимо от продължителността му. Приеми този факт и може да си много по-щастлив; приеми принципа, че по-малко означава повече, и самите ограничения може да се превърнат в благословия.

Продължавайки в този дух, Епикур би ни накарал да се запитаме кои са фундаменталните потребности в живота и кои – излишества. Той заключва, че има три типа неща, от които хората казват, че имат нужда – а всъщност има нужда само от едно от тях. И така, ако успеете да се освободите от двете излишни неща, ще живеете едновременно по-скромно – в присъщите за живота ограничения – и по-удовлетворено.

„Измежду желанията някои са естествени и необходими, а други – нито естествени, нито необходими, но се появяват в резултат на безпочвено мнение.“

Какво има предвид той?

Например, едно естествено и необходимо желание е желанието за вода. Всеки има нужда от вода, за да утоли жаждата си и да живее. Значи е мъдро да искаш вода и водата да те направи много щастлив. Следователно това е пример за естествена и необходима потребност… Би било поучително да се съсредоточите върху няколкото естествени и необходими потребности – и ще откриете, че животът ви е много по-лесен.

 

Древните философи, Древно ръководство за модерен живот – Марк Върнън, markvernon.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Луиз Хей и д-р Мона Лиза Шулц: Не е егоистично да мислите за собствените си нужди, външност и щастие!

Щастието идва отвътре, не го търсете навън

Щастие е тогава, когато това, което мислиш, казваш и това, което си, са в хармония