Щастието е осигурено чрез добродетелта. То е добро, постигнато от собствената воля на човека!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка за фон: pixabay.com

снимка за фон: pixabay.com

Добродетелният характер е плод на самодисциплина и добри навици. Добродетелта трябва да се изработи, тя не пада от небето като дъжда и сняга. Добрите навици са трудни за формиране, но лесно се живее с тях. Лошите навици са лесни за формиране, но с тях се живее трудно.  

-Прави ми впечатление, че някои от размислите, които си подбрал, касаят проблеми, свързани с добродетелта и почтеността. B тях се подчертава, че може да ти навреди единствено собствената порочност.

-Да, на много места в книгата си Марк Аврелий повтаря, че добродетелта е единственото благо, а порокът – единственото зло. Той неведнъж подчертава че Аз-ът, сърцевината на Аз-а, не може да бъде накърнена, ако поддържаш добродетелността си.

-С други думи, Марк Аврелий ти е показал как да си изградиш положителен образ за себе си.

-Да, именно. Това послание се открои в съзнанието ми съвсем ясно: ако съм добродетелен и честен, както към себе си, така и към другите, ще се гордея със себе си.

-И тогава няма да има толкова голямо значение какъв е образът ти в моето съзнание. Една моя любима психиатърка –  Карен Хорни, пише, че ако желаещ да се чувстваш добродетелен, трябва да вършиш добродетелни дела. Проста и достойна за уважение идея, която се среща при Марк Аврелий, а преди това и при Аристотел.

-Точно така. Ще сложа край на лъжите. Пред теб или пред когото и да било друг.

-Направи го още сега. Остават ни оше няколко минути до края на днешната сесия. Да ги използваме, за да обсъдим чувствата, които изпита към мен днес. Почти всичките са положителни.

-Знам, че си на моя страна и правиш всичко възможно, за да ми помогнеш. Обзе ме леко раздразнение единствено когато ме притисна да ти кажа кои точно думи на Марк Аврелий са ми помогнали. Почувствах се така, сякаш от мен се очакваше да изопача своето преживяване, за да задоволя любопитството ти, да потвърдя предположенията ти или може би да ти помогна да категоризираш целебния процес.

-Проницателен си, Джарод. Наблюдението ти е много точно и си взимам бележка. И аз имам върху какво да работя.

Преди срещата със следващия пациент имах достатъчно време да поразмишлявам за Джарод и Андрю и за необикновената драма, на която бях станал свидетел. За пореден път чувствах смирение пред безкрайната сложност на човешката душа и обезнадежденост заради безплодните усилия на представителите  на моята професия да опростяват и кодифицират, да създават наръчници за конвейерно лечение предварително определена процедура. Моите двама пациенти сe потопиха в необятната мъдрост на един мъж с велика душа и всеки от тях извлече от нея полза, която нито аз, нито който и да било друг би могъл да предвиди. Питах се какво ли можех да извлека от тази необятна мъдрост аз, който наближавах осемдесет и втория си рожден ден, изпълнен с жизненост, страст и любопитство, но и c тъга поради загубата на толкова любими хора, който на моменти оплаквах изгубената си младост и се разстройвах заради влошаващото се състояние на опорно-двигателната си система, упорито скърцащите си стави, отслабващите слух и зрение и неотслабващото съзнание за сгъстяващия се здрач и настъпването на неотвратимата тъмнина.

Отворих „Към себе си“-, запрелиствах страниците и открих Посланието за “себе си:

 „Незначителния срок на живота си да прекарам съобразно природата и да завърша спокоен и ведър като маслинен плод, който, узрял, пада, възхвалявайки произвелата го земя и изпълнен с благодарност към дървото, което го е родило“.*

*Превод от старогръцки Богдан Богданов – Б. пр.

 

Мимолетни създания, Ървин Ялом, yalom.com

Издателска къща Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Живейте всеки ден, сякаш живота тепърва започва!

Всички сме по-удовлетворени, когато сме замесени в нещо по-голямо от самите нас!

Провалът не е обратното на успеха, а част от него!