Харизмата се усеща и по телефона

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: zutv.ro

снимка: zutv.ro

Хората са в състояние да различат шестнайсет вида усмивка, съдейки само по гласа. Добре е да го имаме предвид, когато общуваме по телефона. Макар че излъчването на присъствие е по-лесно при контакт на живо, можем да придадем невероятно богатство и на гласа си. Няколко подходящи техники от авторката на книгата Митът за харизмата – Оливия Фокс Кабейн.

Четенето на имейли и сърфирането в интернет, докато говорите по телефона, също не е препоръчително – обикновено това предизвиква забавяне на отговорите ви, което отсреща ще се изтълкува като разсеяност.

Забавянето в отговорите има същия ефект като забавянето на реакцията в изражението на лицето. Ако умът ви блуждае някъде, това си проличава. Затова присъствието е еднакво важно както в общуването лице в лице, така и в контакта по телефона. Всъщност излъчването на присъствие е по-лесно при контакта на живо, защото тогава разполагате с много невербални средства, докато по телефона ще трябва да се постараете повече, за да постигнете същия ефект.

Основателят на компанията „Офис Макс“, Майкъл Фойер, твърди, че за да усили присъствието си, често затваря очи, докато слуша. И той наистина ме удиви с това колко добър слушател е – дори по телефона усетих колко внимателно ме слуша и как осмисля всичко, което казвам.

За най-добър резултат, докато говорите по телефона, станете от бюрото и преустановете всякакви други дейности. Стойте прави и се разхождайте наоколо (така гласът ви ще звучи по-енергично), като се фокусирате изцяло върху разговора. Постъпете като кукловодите – докато говорите, придружавайте думите си със същите жестове и мимики, които бихте направили и при разговор на живо. Всеки актьор ще ви каже, че това ще придаде на гласа ви невероятно богатство. Не забравяйте, че хората са в състояние да различат шестнайсет вида усмивка, съдейки само по гласа ви.

Слушайте какво казва човекът и какви звуци се разнасят около него. Ако чуете да звъни другият му телефон, попитайте го дали трябва да вдигне, и го уверете, че нямате против да изчакате. Той ще оцени жеста ви, а вие няма да се притеснявате, че се раздвоява между това, което му говорите, и това кой го търси на другата линия.

Ето ви един специфичен и учудващо ефективен съвет за проявяване на харизма по телефона, за който съм благодарна на авторката Лейл Лоундс: Не отговаряйте на телефонна позвъняване любезно или дружелюбно. Направете го по-скоро отривисто и професионално. И чак след това като разберете кой ви търси, реагирайте сърдечно или дори ентусиазирано.

Тази проста техника е лесен и ефективен начин да накарате другия да се почувства специален. Аз я препоръчвам на всичките си клиенти, чиито компании се занимават основно с обслужване на клиенти. В тази сфера тя се ползва с невероятен успех.

 

Митът за харизмата – Оливия Фокс Кабейн, foxcabane.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Силата на взаимното общуване се крие във взаимното разбиране

Джон Максуел: 4 стъпки за изграждане на личната харизма

Стремете се към отлично представяне – не към съвършенство

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си