Техника за справяне с неприятните ангажименти, които постоянно отлагаме

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Осъзнавай
снимка: pxwalls.com

снимка: pxwalls.com

Случвало ли ви се е дълго да отлагате някоя неприятна, трудна или продължителна дейност? Дори да знаете, че ще е полезно, да я завършите. Дори да сте мотивирани, но нещо да не ви достига… Погледнете задължението от нов ъгъл. Превърнете отегчителните и болезнените ангажименти в забавна и мотивираща игра. Поставете си кратък срок и едно съвсем изпълнимо предизвикателство, част от голямото. Наградете се и се съсредоточете върху краткосрочните резултати.

Много отличници в промяната повишават личната си мотивация, превръщайки невинаги приятното осъществяване на своя план за промяна в игра. Всяка игра включва три важни елемента:

1. Ограничено времетраене.
2. Някакъв вид предизвикателство.
3. Резултат.

Питър К. например, отличник в промяната от канадския град Торонто, успя най-накрая да завърши своята дисертация, след като я превърна в игра. В продължение на години той беше отлагал написването на 180-те страници, които щяха да му осигурят докторската титла. Нито заплахите от страна на неговия научен ръководител, нито повишението в службата, което със сигурност го очакваше след защитата, или увещанията на любимите хора можеха да го накарат да се залови сериозно с тежката задача.

Но един ден Питър реши да превърне всичко в игра. Първо си даде деветдесет дни за завършване на дисертацията. Задълженията лесно се преобразяват в игри, когато започнеш да се състезаваш с времето. След това Питър си постави за цел всеки ден да пише по две страници.

„По две страници дневно мога да пиша дори на челна стойка“ – казваше Питър.

Трансформирайки предизвикателството си така, че да отговаря на настоящото ниво на мотивацията му, Питър увеличи шансовете си да премине към действие. Всеки ден щеше да му носи „победа“, ако успееше да напише определените две страници. Разделянето на голямата цел на множество по-малки се оказа изключително мотивиращо за Питър, тъй като му позволи да отбележи деветдесет победи по пътя към успеха, вместо една голяма в края.

Освен това Питър се снима във взета назаем докторска тога и наряза снимката на деветдесет парченца. Всеки ден, щом завършеше двете си страници, той залепваше по едно парченце на специално табло в спалнята. След като беше играл тази игра три седмици, Питър сподели: „Чак ме е срам да си призная какво щастие ми доставя просто да залепя поредното парченце от снимката на таблото. Това е най-голямата тръпка във всеки мой ден“.

С разделянето на голямата цел на множество малки цели, определянето на времева рамка и остроумния начин за отбелязване на резултата Питър превърна отблъскващата задача в приятно и изненадващо мотивиращо занимание. След като защити докторската си степен, неговият работодател увеличи заплатата му с десет хиляди долара на година. Е, това вече е повече от забавно.

Много по-лесно е човек да обикне това, което мрази, ако превърне трудната задача в игра.

 

Промяната винаги е възможна – Кери Патерсън, Джоузеф Грени

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Най-добрият начин да направите нещо, е да започнете!

Вярвам, че хората трябва да живеят пълноценен живот и да не се задоволяват с нищо по-малко!

Ти си способен на успех! Просто трябва да повярваш в себе си!