Негативни емоции = забранени емоции??

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Осъзнавай
снимка: allswalls.com

снимка: allswalls.com

Ако си забраним да усещаме, проявяваме и показваме негативните емоции, те само ще се натрупват… докато в един момент чашата не прелее. Разбираемо е да искаме да ги избегнем, но може да е здравословно да ги проявим, по безопасен за останалите начин. Да надникнем към отхвърляната емоция, да я разберем, изживеем и след това да обясним на себе си и близките си, защо се показва. Да поровим за спомените, които я правят силна. Да потърсим причините…

Да разгледаме сега заедно трите големи емоции, които се преживяват най-зле от хората: страхът, гневът и тъгата. Тези емоции обикновено са потискани, контролирани, прикривани, с една дума, човек прави всичко, за да не ги усеща, защото събуждат рани, преживени в детството. Можем да ги открием в следните пет важни наранявания: отхвърляне, изоставяне,унижение, предателство и несправедливост.

Вместо да си признаят правото да бъдат човешки същества и да имат все още незараснали рани, защото още не са успели да простят на другите и на себе си, повечето хора предпочитат да обвиняват другите, че са причина за техния страх, за техния гняв и за тяхната тъга. Ето какво кара хората да изживяват толкова много емоции, което ги разболява.

А емоциите могат да бъдат много полезни:

Страхът трябва да бъде използван, за да осъзнаеш, че се стремиш да се предпазваш. Той е тук, за да ти припомни, че истинската защита е вътре в теб.

Гневът трябва да бъде използван, за да откриеш, че се нуждаеш от утвърждаване, от ясно формулиране на исканията си и от повече вслушване в собствените си нужди.

Тъгата трябва да бъде използвана, за да откриеш, че смяташ, че си изгубил или се страхуваш да не изгубиш нещо или някого. Тя трябва да ти помогне да се научиш да се отделяш.

Ето какво означава да СЕ ОБИЧАШ. Това означава да поемеш грижата за собствения си живот, като си дадеш правото да преживееш всякакви житейски опити, за да го постигнеш. По този начин ще успееш да живееш в здраво тяло, изпълнено с енергия, за да създаваш живота, който искаш.

 

Твоето тяло казва: Обичай се! – Лиз Бурбо, lisebourbeau.com

Издателство: Лик, liikk.wordpress.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Гневът разболява не само душата, но и тялото ни! Освободете се от него

Умът е склонен да се фокусира върху негативното. Но от нас зависи дали ще му го позволим

Коренът на всяко страдание е в ума! Победете ума и ще се освободите от страданието!