Изкуството да приемаме комплименти

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай
снимка: thewallpaper.co

снимка: thewallpaper.co

Толкова е приятно да получим комплимент, добра дума, оценка или похвала! Ако знаем как да отвърнем, стимулираме хората отново да ни поздравят и връщаме доброто усещане към тях. Когато избегнем засрамването и стеснителността, развиваме контактите си и увеличаваме приятелствата си. Защото ние заслужаваме да получаваме комплименти! Откъс от книгата Митът за харизмата на Оливия Фокс Кабейн.

Как се чувствате, когато някой ви направи комплимент? Когато например ви кажат, че изглеждате добре или че сте постигнали нещо наистина значимо, дали инстинктивно не омаловажавате казаното? Комплиментите карат много хора да се чувстват едновременно поласкани и малко неловко и те не знаят как да ги приемат. Засрамват се или стеснително ги отклоняват с нещо от сорта на:
– О, това не е нищо особено…

За съжаление, така внушавате на другия, че е сгрешил, като ви е направил комплимент. И той вероятно ще се почувства доста конфузно и дори ще реши, че изглежда глупав във вашите очи. Ако постъпвате така достатъчно често, съвсем ще го откажете да ви прави комплименти. От друга страна, ако приемете добре комплимента му, на него ще му стане хубаво и ще иска отново да ви похвали за нещо.

Затова следващия път, когато ви направят комплимент, постъпете по следния начин:

1. Замълчете.

2. Приемете комплимента. Насладете му се, ако можете.

3. Нека удоволствието се изпише на лицето ви. Покажете на човека, че сте се трогнали от думите му.

4. Благодарете му. Думите „много благодаря“ са достатъчни, но може да отидете и стъпка по-далече, като му благодарите за вежливостта или му кажете, че ви е повдигнал настроението.

Представете си, че правите комплимент на Бил Клинтън. Как мислите, че ще го приеме той?

На доста клиенти съм задавала този въпрос, но веднъж мой приятел ми каза, че наистина е направил комплимент на Клинтън по време на посещението му в централата на Гугъл:

– Видях го да идва по коридора. Исках да му кажа нещо по-различно от „Здравейте!“, но тъй като разполагах само със секунда за размисъл, се чух как изтърсвам: „Благодаря Ви, че служите на страната“.

Той се спря и за миг се замисли, сякаш идеята, че служи на страната, никога досега не му беше хрумвала. После си даде вид, че това е най-хубавото нещо, което някой му е казвал. Раменете му се отпуснаха и той разцъфна в прословутата си момчешка усмивка.

Отговори ми като развълнуван бойскаут, който рапортува пред президента на клуба: „О, за мен е чест“. Как само прие комплимента ми! Направо безупречно.

Създаването на позитивни асоциации чрез проява на топлота кара хората около вас да се чувстват добре. А Клинтън е известен с това, че кара всеки свой събеседник да се чувства така, сякаш е най-важният човек в стаята. Как можете да постигнете същото и вие?

Първо си помислете как бихте се държали, ако наистина говорехте с най-важния човек в стаята? Навярно жадно щяхте да попивате всяка негова дума. Щяхте да бъдете заинтригувани и силно впечатлени. Точно това е и начинът да накарате околните да се чувстват страхотно във ваше присъствие и да асоциират тези чувства с вас.

 

Митът за харизмата – Оливия Фокс Кабейн, foxcabane.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Джон Максуел: 4 стъпки за изграждане на личната харизма

Колкото по-благодарен си, толкова повече неща, за които да си благодарен, идват в живота ти

Хубавите неща се случват, когато се дистанцирате от негативното!