Дийпак Чопра: Обновете своето емоционално тяло

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Осъзнавай
снимка: freshwallpapers.net

снимка: freshwallpapers.net

Развийте лекота! Погрижете се за себе си! Проявете великодушие към духа си! Оставете миналото зад себе си! 

Когато негативната емоция изплува на повърхността, можете да я заместите с нещо ново. Аз наричам това обновяване на емоционалното тяло. Всички имаме в ума си образ на желаното физическо тяло – стройно, здраво, младо, приятно за погледа. Тези качества обаче не използваме по отношение на емоциите си, на нашето „емоционално тяло“. То, също като физическото, има нужда от подходяща храна. Ако отново и отново реагираме на света по един и същи начин, то се уморява и отпуска. Когато бъде изложено на отрови и нездравословни влияния, то заболява.

С всяка негативна емоция, която почувствате, емоционалното ви тяло преживява дискомфорт, умора или болка. Обръщайте внимание на тези симптоми, както бихте направили, ако почувствате физическа болка или неразположение. Ако в обувката ви влезе камъче, няма да се поколебаете да ги извадите. И въпреки това търпите емоционалните камъчета в обувката си.

В много отношения приоритетите ни би трябвало да са обърнати обратно. Помислете колко време и пари харчим в борбата си с остаряването. Полагаме огромни усилия и грижи, за да сме сигурни, че на стари години тялото ще е здраво и ще функционира добре. За ирония обаче неподатливо на остаряване е емоционалното тяло. Няма причина емоциите да остаряват, защото източникът на свежестта и обновлението е винаги на разположение. Емоционалното тяло трябва да остане енергично, бдително, гъвкаво и приятно на усещане. Изразът „лекота на битието“ според мен обхваща всички тези качества.

Децата усещат тази лекота напълно естествено. Те играят и се смеят; забравят травмите и бързо се изправят на крака. Каквото и да чувстват, те го изразяват, без да го потискат. Този безгрижен период може да не продължи дълго. Ако наблюдавате внимателно малко дете, ще забележите началото на тенденции, които ще доведат до бъдещи страдания – сянката преподава своите тактики на проекция, обвиняване, чувство на вина и всичко останало. Ето защо обновяването на емоционалното тялото е най-добрата дългосрочна стратегия – вашето бъдеще зависи от способността да се освободите от миналото. Ключът е в това, да имате визия. Тогава всеки ден можете да я превръщате в живо дело. И в тази книга, както и в много други източници липсват подробни указания. Без визия обаче и най-добрият съвет си остава откъслечен и неефективен.

Визията за възобновяване на емоционалното тяло включва поне някои от следните моменти:

Да постигна по-голяма цялост.
Да се науча на гъвкавост.
Да прогоня демоните от миналото.
Да излекувам старите рани.
Да очаквам най-доброто за себе си.
Да възприема реалистични идеали.
Да се раздавам.
Да проявявам великодушие, особено към духа си.
Да проникна през страховете си.
Да се науча на себеприемане.
Да установя връзка с Бог, с висшия си аз.

Първото и най-важното нещо във възстановяването на емоционалното тяло е постигането на по-голяма цялост. Емоциите не могат да бъдат трансформирани изолирано. Те се сливат и смесват с мисли, действия, стремежи, желания и взаимоотношения. Всяко ваше чувство се излъчва по невидими пътища и оказва влияние върху хората около вас, върху обществото и целия свят. Работил съм с хиляди хора през последните години и знам, че без цялост можем да предизвикаме само повърхностна промяна. Затова нека да видим дали можем да подходим към вашия живот като към единна реалност – процес, обхващащ всички мисли и действия, които са се случили някога или предстои да ви се случат.

 

Ефектът на сянката – Дийпак Чопра, Мариан Уилямсън, Деби Форд, deepakchopra.com, marianne.com, debbieford.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Вярвам, че хората трябва да живеят пълноценен живот и да не се задоволяват с нищо по-малко!

За да живеем пълноценно и в хармония, е необходимо да отделяме време за себе си

Да живееш пълноценно значи да живееш решително