Когато се чувстваме разтревожени…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Не се страхувай, Осъзнавай
снимка: weheartit.com

снимка: weheartit.com

Ако двайсетсекундната прегръдка е достатъчна, за да изпълни организма ни с окситоцин, то можем да си позволим това удоволствие. Дори и само да си я представим, като задържим усещането. А когато търсим увереност, можем да се обърнем към подходящ мисловен съветник. Няколко техники от книгата Митът за харизмата на Оливия Фокс Кабейн.

Най-сигурният начин да успокоите тревогата, е да се изпълните с окситоцин. Този хормон, който често е наричан невропептид на доверието, моментално облекчава възбудата, предизвикана от реакцията на борба или бягство.

В едно от любимите ми списания за невронаука – Wise Brain Bulletin, прочетох, че една двайсетсекундна прегръдка е достатъчна, за да изпълни организма ни с окситоцин, и че можем да постигнем същия ефект, като просто си представим тази прегръдка. Затова следващия път, когато се почувствате разтревожени, си представете, че се намирате в топлата прегръдка на любим човек. Клиентите ми не спират да се изумяват от ефективността на тези техники.

– Техниките за визуализация са направо животоспасяващи – призна ми един от възпитаниците на престижния Масачузетски университет, който е печално известен с високия си процент на самоубийства сред студентите, особено по време на държавните изпити (38% по-висок от този в Харвард например). Днес, по време на държавните изпити, здравният център към университета раздава на студентите дискове с визуализации.

Един мой клиент нарече визуализацията „истинска джедайска сила“. Друг ми призна, че отдавна използва визуализации в сферите на спорта и музиката, но много късно му хрумнало да приложи същите техники и в бизнеса и ежедневния живот. Човекът беше удивен от резултатите (и се упрекваше, че не се е сетил по-рано за това).

Авторът от деветнадесети век – Наполеон Хил, редовно си представял девет известни личности в ролята на негови лични съветници. Сред тях бил Ралф Уолдо Емерсън, Томас Едисон, Чарлз Дарвин и Ейбрахам Линкълн.

„Всяка нощ свиквах въображаем съвет с групата, която нарекох „Моите невидими съветници“… а днес правя същото при всеки проблем, който засяга мен или моите клиенти. Резултатите често са изумителни“ – пише той.

Изберете си ваши лични съветници според това какви емоции символизират те за вас. Съветникът по самоувереност на Хил бил Наполеон Бонапарт.

За да усилите вашата харизма, изберете фигури, които са истинско олицетворение на самоувереността, топлотата и любовта или спокойствието и душевния мир.

 

Митът за харизмата – Оливия Фокс Кабейн, foxcabane.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Джон Максуел: 4 стъпки за изграждане на личната харизма

Стремете се към отлично представяне – не към съвършенство

Това, върху което се фокусираме, се увеличава