Дийпак Чопра: Това, което ни остава днес, е сами да открием дали силата на любовта може да бъде изживяна

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Осъзнавай
снимка: louisehay.com

снимка: louisehay.com

Приемете любовта! Спрете да търсите подходящият човек, а бъдете подходящият. Любовта не бива да се търси. Започнете да виждате себе си, като човек, който заслужава любов.

Блаженството е динамично – то се движи и променя.
Блаженството е еволюционно – то расте.
Блаженството е проникващо – то иска да влезе навсякъде.
Блаженството е изпълнено с желание – то търси удовлетворение.
Блаженството е вдъхновяващо – то нараства, като създава нови форми, които да обитава.
Блаженството е обединяващо – то разбива границите на разделението.

На запад ние преписваме тези качества на любовта, която е блаженството под друго име. Любовта слива две сърца в едно. Любовта вдъхновява създаването на прекрасна поезия и велики произведения на изкуството. Тя премахва бариерите между хората. Благоговението пред любовта съществува от незапомнени времена.

Въпреки това няма съмнение, че живеем в лишена от любов епоха, в която властват скептицизъм и материализъм. Никоя от тези сили не е имала за цел да отхвърли любовта, но и двете са я свели до химикали в мозъка, психологическа обусловеност, добро или лошо въздействие на родителите и психично здраве. Никое от тези неща не е напълно негативно; те водят до ценни прозрения.

За добро или за зло обаче, традицията да се възхвалява любовта като свята е изгубила много от силата си. Това, което ни остава днес, е сами да открием дали силата на любовта може да бъде изживяна. Търсенето на любовта се е превърнало в още една форма на духовно търсене.

Обичам техниката и разни нововъведения, едно от които е Туитър. Започнах да изпращам и да получавам стотици съобщения и постепенно се увлякох. Един ден получих въпрос: „Търся любовта. Как да намеря подходящ човек? Съществува ли той изобщо?“ Веднага отговорих: „Спри да търсиш подходящия човек. Бъди подходящият“. Отговорът ми беше инстинктивен и с удивление открих, че е предаден нататък на два милиона души. Осъзнах защо звучи като нещо ново. Причината е, че любовта се е превърнала в проблем и хората искрено се питат къде е тя. Отговор, който за мен бе естествен, бе прозвучал екзотично на мнозина други.

Какво се иска, за да бъдете подходящият, което ще рече да откриете любовта вътре в себе си? Преди всичко липса на страх.

Любовта не се нуждае от търсене. Също като въздуха, който дишаме, тя е част от природата; тя е даденост. Но също като всеки друг аспект на нашата съкровена същност, тя може да бъде замаскирана. Всъщност любовта, идваща отвън, често е неуместна. Ако сте потиснати и изпълнени с грижи или имате наранено усещане за „аз“, трудно можете да откликнете (а понякога това е направо невъзможно) на любящите жестове на друг човек.

За да намерите любовта, трябва да умеете да виждате себе си като заслужаващ обич. Вашата съкровена същност възприема простото обяснение: „Аз съм любов“ – защото в своя източник вие сте точно това. В един свят на конфликтни ценности обаче това просто твърдение звучи объркано и сложно. Мъглата от илюзии поражда страх. Отстранете страха и това, което остава, е любовта.

 

Ефектът на сянката – Дийпак Чопра, Мариан Уилямсън, Деби Форд, deepakchopra.com, marianne.com, debbieford.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не търси любовта отвъд себе си. Намери я най-напред в теб, а после я раздавай на воля

От днес ще посрещам всеки ден с любов в сърцето. От днес започвам да живея

Ошо: Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в нея!