Дийпак Чопра: Това, което ни остава днес, е сами да открием дали силата на любовта може да бъде изживяна

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Обичай | 0 Коментара
снимка: louisehay.com

снимка: louisehay.com

Приемете любовта! Спрете да търсите подходящият човек, а бъдете подходящият. Любовта не бива да се търси. Започнете да виждате себе си, като човек, който заслужава любов.

Блаженството е динамично – то се движи и променя.
Блаженството е еволюционно – то расте.
Блаженството е проникващо – то иска да влезе навсякъде.
Блаженството е изпълнено с желание – то търси удовлетворение.
Блаженството е вдъхновяващо – то нараства, като създава нови форми, които да обитава.
Блаженството е обединяващо – то разбива границите на разделението.

На запад ние преписваме тези качества на любовта, която е блаженството под друго име. Любовта слива две сърца в едно. Любовта вдъхновява създаването на прекрасна поезия и велики произведения на изкуството. Тя премахва бариерите между хората. Благоговението пред любовта съществува от незапомнени времена.

Въпреки това няма съмнение, че живеем в лишена от любов епоха, в която властват скептицизъм и материализъм. Никоя от тези сили не е имала за цел да отхвърли любовта, но и двете са я свели до химикали в мозъка, психологическа обусловеност, добро или лошо въздействие на родителите и психично здраве. Никое от тези неща не е напълно негативно; те водят до ценни прозрения.

За добро или за зло обаче, традицията да се възхвалява любовта като свята е изгубила много от силата си. Това, което ни остава днес, е сами да открием дали силата на любовта може да бъде изживяна. Търсенето на любовта се е превърнало в още една форма на духовно търсене.

Обичам техниката и разни нововъведения, едно от които е Туитър. Започнах да изпращам и да получавам стотици съобщения и постепенно се увлякох. Един ден получих въпрос: „Търся любовта. Как да намеря подходящ човек? Съществува ли той изобщо?“ Веднага отговорих: „Спри да търсиш подходящия човек. Бъди подходящият“. Отговорът ми беше инстинктивен и с удивление открих, че е предаден нататък на два милиона души. Осъзнах защо звучи като нещо ново. Причината е, че любовта се е превърнала в проблем и хората искрено се питат къде е тя. Отговор, който за мен бе естествен, бе прозвучал екзотично на мнозина други.

Какво се иска, за да бъдете подходящият, което ще рече да откриете любовта вътре в себе си? Преди всичко липса на страх.

Любовта не се нуждае от търсене. Също като въздуха, който дишаме, тя е част от природата; тя е даденост. Но също като всеки друг аспект на нашата съкровена същност, тя може да бъде замаскирана. Всъщност любовта, идваща отвън, често е неуместна. Ако сте потиснати и изпълнени с грижи или имате наранено усещане за „аз“, трудно можете да откликнете (а понякога това е направо невъзможно) на любящите жестове на друг човек.

За да намерите любовта, трябва да умеете да виждате себе си като заслужаващ обич. Вашата съкровена същност възприема простото обяснение: „Аз съм любов“ – защото в своя източник вие сте точно това. В един свят на конфликтни ценности обаче това просто твърдение звучи объркано и сложно. Мъглата от илюзии поражда страх. Отстранете страха и това, което остава, е любовта.

 

Ефектът на сянката – Дийпак Чопра, Мариан Уилямсън, Деби Форд, deepakchopra.com, marianne.com, debbieford.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не търси любовта отвъд себе си. Намери я най-напред в теб, а после я раздавай на воля

От днес ще посрещам всеки ден с любов в сърцето. От днес започвам да живея

Ошо: Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в нея!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си