Положителните емоции, като генератор на ресурси

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Обичай, Осъзнавай
снимка: wallpaperswide.com

снимка: wallpaperswide.com22

Възприемането на различни положителни емоции, може да ни поведе към пътя на успеха. Положителните емоции са от огромно значение за емоционалната ни система, тъй като ни помагат да учим, израстваме и благоденстваме. Не става въпрос за преследване на някаква отвлечена представа за „щастие“, а за простичко култивиране на различни положителни емоции.

От ключово значение за оползотворяването на положителните емоции е на тях да се гледа като на „генератор на ресурси“. А сега помислете си за ситуация, когато сте чувствали една от положителните емоции гордост, благодарност, удоволствие, удовлетворение, интерес, надежда, днес или през изминалата седмица. След като си припомните някои от подробностите около това събитие, дайте му наименование (например „размисли за бъдещето“) и уточнете коя от изброените емоции сте изпитвали.

След като вече разполагате с ясен пример в съзнанието си, да се върнем към онова, което знаем за емоциите: чувството (емоцията) ни служи по два начина, като насочва вниманието ни и координира реакция. Положителните емоции осветляват неща, които вървят особено добре или които имат потенциал за това, тоест ситуации, които са в съзвучие с целите ни. На тях може да се гледа като на възможност за генериране на ресурси; например, ако сте заинтересувани, вдъхновени или смятате, че някой е проявил към вас особена доброта.

Да разгледаме няколко примера.

Ако чувствате към някого възхищение, значи, смятате, че този човек е демонстрирал развито умение или талант. И тъй като той е за вас въплъщение на успеха (поне в дадена област), вие бихте могли да обърнете внимание по какъв начин той използва своето умение. Това със сигурност би ви спестило много време за проби и грешки. Вашето възхищение ви известява за шанса бързо да усвоите ценено в културата ви умение.

Ако чувствате голяма радост, значи сте постигнали (или в момента постигате) онова, което желаете. Може би сте получили повишение, родила ви се е първата рожба или просто се наслаждавате на компанията на добри приятели. Радостта е израз на състоянието на удовлетвореност, което осигурява възможност за израстване. В този момент вие не се тревожите за друго, чувствате се сигурни и открити. Радостта ви дава сигнал за наличието на възможности за нови преживявания.

Ако чувствате гордост, значи сте убедени, че сте демонстрирали ценено в културата ви умение или талант. Гордостта се е сдобила с лоша репутация, защото, както с всичко друго, ако се прекали с нея, води до главозамайване и често прераства в арогантна самомнителност. В умерени дози обаче гордостта насочва вниманието ви към собствените умения и дарби, позволява ви да признаете заслугите си за тях и ви подготвя за бъдещи успехи.

Накрая, ако чувствате благодарност, значи смятате, че някой е показал загриженост за вас като личност и можете да разчитате на него в бъдеще. Благодарността насочва вниманието към възможности за укрепване на взаимоотношенията с хора, които проявяват загриженост.

Предвид факта, че положителните емоции могат да ни бъдат много полезни, от решаващо значение е да се привлече внимание към факта, че хората често не си дават сметка, че разполагат с такава сила в себе си. Вие имате силата да осъзнавате какво ви вдъхновява, разсмива или обнадеждава и целенасочено да култивирате тези емоции… Това може да ви помогне да оптимизирате живота си, устройвайки си моменти на искрени положителни емоции. Не подценявайте ползите от това.

Тези моменти могат да ви помогнат да натрупате личностни и социални ресурси, от които да черпите в бъдеще. Освен това положителните ефекти от емоциите ви може да се разпространят и върху другите. Ставайки по-щастливи и удовлетворени от живота си, ще имате повече за раздаване.

 

Благоденствие – Мартин Селигман, authentichappiness.sas.upenn.edu

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Мислете за всичко с най-хубавите чувства, на които сте способни и вярвайте, че вече сте получили това, което силно искате!

Щастието е осигурено чрез добродетелта. То е добро, постигнато от собствената воля на човека!

Тайната на щастието не е да се стремиш да имаш повече, а да развиеш способността да се радваш на по-малкото