Знайте какво да правите, когато нещата наистина са зле

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Не се страхувай
снимка: thoughtspace.ie

снимка: thoughtspace.ie

По някакъв начин, намерете смелост в себе си да продължите пътя си при новите обстоятелства, с които сте се сблъскали, да ги възприемете по нов начин, превръщайки ги дори в предимство! Техники за справяне с най-тежките ситуации от автора на книгата Разговори с Бога – Нийл Доналд Уолш,  в следващия откъс от книгата му По-щастлив от Бог.

Разбира се, има моменти, когато нещата наистина са зле. И никакво положително мислене не може да промени това. Просто нещата стоят по този начин. Не можете да прикриете този факт, не можете да се преструвате, не можете да го превърнете в нещо различно от онова, което е.

Какво да правим, какво да правим…?

Първо, не се съпротивлявайте на случващото се. Онова, на което се съпротивлявате, упорства. Сигурно ще ви прозвучи странно, но… благословете го. Благословете всички хора и събития, които ви разочароват, които ви разстройват и които ви нападат отдалеч като многобройни стрели.

Приемете и получете енергията, защото едва тогава ще можете да се излекувате. Не можете да излекувате онова, което не владеете. Винаги помнете този факт. Не можете да излекувате онова, което не владеете. Затова трябва да овладеете преживяванията си, да ги приемете, да се отнесете към тях с любящо внимание, да ги благословите и да ги изпратите по пътя им.

Второ, помнете, че външните условия никога не могат да променят вътрешните условия. Така че колкото и да се влоши положението, вашата дълбока същност (сърцето, душата и съзнанието ви) не може да бъде засегната от външните обстоятелства по никакъв начин, освен ако вие не решите обратното.

Вие все още владеете преживяванията си.

Това не е никакъв измислен и напълно непостижим идеал, а е нещо, което мнозина са доказали, че е по силите на всеки човек. Списъкът на хора, преживели огромни трудности в живота си, но въпреки това запазили спокойно, неагресивно и необвиняващо отношение, е легендарен и е твърде дълъг, за да го отпечатаме тук.

Това са нормални хора, обикновени хора като вас и мен. Те съхраняват равновесието си в мигове на физическа болка, емоционално нараняване, поражение в личен и професионален план и при много други обстоятелства. По-рано в книгата споменах Нелсън Мандела. Той е пример за онова, за което говоря. Друг пример е Кристофър Рийв, актьорът, чиято шеметна кариера бе жестоко прекъсната, когато бе хвърлен от кон по време на шоу и остана напълно парализиран. Има и още много други такива примери. Как са успели тези хора да го постигнат?

По някакъв начин те, обръщайки се назад, са намерили смелост в себе си да продължат пътя си при новите обстоятелства, с които са се сблъскали, да ги възприемат по нов начин в съзнанието си, превръщайки ги в средство за израстването си – и дори в предимство.

Личният ми опит (една година от живота си съм прекарал на улицата като клошар, когато попаднах в една от пукнатините на системата за социално осигуряване и буквално останах без пукната пара), ме научи, че светът е дружелюбно място, че Бог винаги е на моя страна и че аз никога не съм сам в изпитанията и тревогите в живота си.

Възприех много философска нагласа за живота. Казвам си, че всичко се случва за най-висшето благо и вярвам в това.

 

По-щастлив от Бог – Нийл Доналд Уолш, nealedonaldwalsch.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Докато е останал поне един човек, който да разказва за нас, ние ще сме живи, ще сме оставили следи…

Да изберем най-правилното решение за себе си изисква кураж, ясно съзнание и най-вече зачитане на потребностите ни

Детокс на… чувствата