Победата е да вложиш усилия и мисъл

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: iransafebox.net

снимка: iransafebox.net

Подобрете уменията си и положете усилие! Развийте своята бързина на изпълнение, но и бавността си, която помага за творческите прояви. Обърнете внимание на темпа на учене и вложените усилия.

Да преговорим елементите на постижението, които се очертаха в теорията, че

постижение = умение х усилие:

1. Бързина. Скоростта на мисълта при изпълнението на дадена задача отразява каква част от изпълнението се извършва автоматично; колко умения или знания, касаещи задачата, притежаваща човек.

2. Бавност. За разлика от базисните умения или знания, изпълнителните функции планиране, проверка, извличане на спомени от паметта и креативност са бани процеси. Колкото повече знания и умения имате (придобити по-рано посредством бързината и целенасочената практика), толкова повече време ще ви остава за бавните процеси, в резултат на което ще са по-добри резултатите.

3. Темп на учене. Колкото по-висок е темпът ви на учене – а това е фактор, различен от бързината на мисълта при изпълнение на задачата, – толкова повече знание можете да акумулирате за всяка единица време, прекарана в работата върху задачата.

4. Усилие = време върху задачата. Самото време, което прекарвате в работа по задачата, доразвива умението, с което разполагате за постигане на своята цел. То също така допринася за първия фактор: колкото повече време прекарвате върху задачата, толкова повече знания и умения трупате. Основните характерови черти, които определят колко време посвещавате на задачата, са самодисциплината и твърдостта.

И така, какво трябва да направите, ако целта ви е да повишите своето постижение или това на детето си?

Не се знае много за подобряването на първия фактор: бързината на мисълта. Онова, което се постига посредством бързината обаче, е знание; колкото по-бърза е мисълта ви, толкова повече знание придобивате и използвате автоматично във всяка единица време върху задачата, ще повишите постижението си. Така че дори детето ви да не е природно надарено, целенасочената практика ще му помогне в огромна степен, като формира необходимата основа от знание. Изводът е: практика, практика, практика.

Култивирането на бавност освобождава пространството за разгръщане на изпълнителната функция – планиране, припомняне, въздържане на импулсите и креативност. Както психиатърът д-р Ед Халоуел обяснява на децата с дефицит във вниманието и хиперактивност: „Умът ви е ферари, а аз съм специалист по спирачките. Тук съм, за да ви науча да използвате спирачките“. Медитацията и култивирането на обмисленото, съзнателно поведение – бавно говорене, бавно четене, бавно хранене, изслушване на събеседника – дават ефект. При по-малките деца може да даде резултат и програмата „Инструменти на ума“. Необходимо е да научим още много за култивирането на търпението, непопулярна днес, но изключително важна добродетел.

Доколкото ми е известно, темпът на учене – обемът знание, който се придобива за единица време – почти никога не се измерва, независимо от количеството на самото знание. Затова още не се знае как може да се повиши темпът на учене.

Реалният способ за повишаване на постижението е увеличаването на усилието. Усилието не е нищо повече (или по-малко) от времето, отделено за практикуване на задачата. Това време повишава постижението по два начина: умножава съществуващото умение и знание, а освен това директно повишава умението и знанието. А най-добрата новина е, че усилието е доста ковко. Количеството време, което посвещавате на една задача, зависи от упражняването на свободния избор – от свободната воля.

Изборът да се посвети време на едно начинание зависи от най-малко два аспекта на позитивния характер: самоконтрол и твърдост. Високото човешко постижение е един от четирите компонента на благоденствието и още една причина волята и характерът да са задължителен обект на изследване в позитивната психология.

 

Благоденствие – Мартин Селигман, authentichappiness.sas.upenn.edu

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да постигнем самоконтрол, трябва първо да разберем кое ни пречи

Бъдещето ви не е орисано! Вие го ковете. От вас се иска само желание да го съградите

Най-големият успех е зад онова, което се страхувам да направя

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си