Победата е да вложиш усилия и мисъл

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Осъзнавай
снимка: iransafebox.net

снимка: iransafebox.net

Подобрете уменията си и положете усилие! Развийте своята бързина на изпълнение, но и бавността си, която помага за творческите прояви. Обърнете внимание на темпа на учене и вложените усилия.

Да преговорим елементите на постижението, които се очертаха в теорията, че

постижение = умение х усилие:

1. Бързина. Скоростта на мисълта при изпълнението на дадена задача отразява каква част от изпълнението се извършва автоматично; колко умения или знания, касаещи задачата, притежаваща човек.

2. Бавност. За разлика от базисните умения или знания, изпълнителните функции планиране, проверка, извличане на спомени от паметта и креативност са бани процеси. Колкото повече знания и умения имате (придобити по-рано посредством бързината и целенасочената практика), толкова повече време ще ви остава за бавните процеси, в резултат на което ще са по-добри резултатите.

3. Темп на учене. Колкото по-висок е темпът ви на учене – а това е фактор, различен от бързината на мисълта при изпълнение на задачата, – толкова повече знание можете да акумулирате за всяка единица време, прекарана в работата върху задачата.

4. Усилие = време върху задачата. Самото време, което прекарвате в работа по задачата, доразвива умението, с което разполагате за постигане на своята цел. То също така допринася за първия фактор: колкото повече време прекарвате върху задачата, толкова повече знания и умения трупате. Основните характерови черти, които определят колко време посвещавате на задачата, са самодисциплината и твърдостта.

И така, какво трябва да направите, ако целта ви е да повишите своето постижение или това на детето си?

Не се знае много за подобряването на първия фактор: бързината на мисълта. Онова, което се постига посредством бързината обаче, е знание; колкото по-бърза е мисълта ви, толкова повече знание придобивате и използвате автоматично във всяка единица време върху задачата, ще повишите постижението си. Така че дори детето ви да не е природно надарено, целенасочената практика ще му помогне в огромна степен, като формира необходимата основа от знание. Изводът е: практика, практика, практика.

Култивирането на бавност освобождава пространството за разгръщане на изпълнителната функция – планиране, припомняне, въздържане на импулсите и креативност. Както психиатърът д-р Ед Халоуел обяснява на децата с дефицит във вниманието и хиперактивност: „Умът ви е ферари, а аз съм специалист по спирачките. Тук съм, за да ви науча да използвате спирачките“. Медитацията и култивирането на обмисленото, съзнателно поведение – бавно говорене, бавно четене, бавно хранене, изслушване на събеседника – дават ефект. При по-малките деца може да даде резултат и програмата „Инструменти на ума“. Необходимо е да научим още много за култивирането на търпението, непопулярна днес, но изключително важна добродетел.

Доколкото ми е известно, темпът на учене – обемът знание, който се придобива за единица време – почти никога не се измерва, независимо от количеството на самото знание. Затова още не се знае как може да се повиши темпът на учене.

Реалният способ за повишаване на постижението е увеличаването на усилието. Усилието не е нищо повече (или по-малко) от времето, отделено за практикуване на задачата. Това време повишава постижението по два начина: умножава съществуващото умение и знание, а освен това директно повишава умението и знанието. А най-добрата новина е, че усилието е доста ковко. Количеството време, което посвещавате на една задача, зависи от упражняването на свободния избор – от свободната воля.

Изборът да се посвети време на едно начинание зависи от най-малко два аспекта на позитивния характер: самоконтрол и твърдост. Високото човешко постижение е един от четирите компонента на благоденствието и още една причина волята и характерът да са задължителен обект на изследване в позитивната психология.

 

Благоденствие – Мартин Селигман, authentichappiness.sas.upenn.edu

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да постигнем самоконтрол, трябва първо да разберем кое ни пречи

Бъдещето ви не е орисано! Вие го ковете. От вас се иска само желание да го съградите

Най-големият успех е зад онова, което се страхувам да направя