Трите противоотрови на яростта – любов, хумор и сюрреализъм

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Осъзнавай
снимка: pxwalls.com

снимка: pxwalls.com

Хуморът и любовта могат да извадят човека от негативно психично състояние и да го върнат в реалността. Добрата шега, която да ни разсмее, в съчетание с големи дози сюрреализъм и жестове на обич, е чудодейно средство за преодоляване на емоционални кризи.  Проявите на любов са противоотровата срещу отдаването на прекомерно значение на незначителни неща. Безсмислено е да спорим, когато човекът срещу нас е изгубил самоконтрол, защото в такъв момент той не вижда реалността. Целта е да разсмеем човека, който е ядосан или разстроен, но никога да не сме саркастични, защото така ще го раздразним още повече.

За да илюстрирам освобождаващата техника на хумора и любовта, често давам за пример личния си опит с майка ми.

Щастлив съм, защото имам прекрасна майка. Весела, умна и изпълнена с любов към всички край нея, но понякога, като всяка добра майка от нейното поколение, преувеличава проблемите.

Когато се ядоса на някое от децата си – ние сме петима, – обикновено драматизира и обобщава по любопитен начин:

– Брат ти ми наговори какво ли не! Как смее! Писна ми! Някой ден ще се махна оттук и повече няма да ме видите!

По някаква причина, която ми се изплъзва и която вече дори не се опитвам да разбера, когато се ядоса на някого от нас, гневът й се разпростира върху всички. Аз обаче я познавам много добре и знам как да неутрализирам раздразнението й със смесица от любов и сюрреалистичен хумор.

– Но, мамо, кажи кое е любимото ти дете?

– Стига глупости! Всички ви обичам еднакво! – винаги ми отговаря тя.

– Не, знаеш, че мен обичаш най-много. – Между другото, като заговорихме за това, не е зле да отидем при приятеля ми нотариус, за да уреди завещанието и да остави всичко на мен.

Тук тя неизменно се разсмива. Продължаваме още малко шегата за приятеля ми нотариус в стила на Гручо Маркс и вече можем да сменим темата. Тази тактика винаги проработва – това е невероятната магия на любовта, за да прекъснем невротичните поведения.

Трите оръжия – любовта, хуморът и сюрреализмът, може да се използват комбинирано, за да получим по-добри резултати: една хубава шега, която да ни разсмее, съчетана с големи дози сюрреализъм и жестове на обич, е чудодейно средство за преодоляване на такива кризи.

 

Изкуството да не си вгорчаваме живота – Рафаел Сантандреу, rafaelsantandreu.es

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Мислете за всичко с най-хубавите чувства, на които сте способни и вярвайте, че вече сте получили това, което силно искате!

Щастието е осигурено чрез добродетелта. То е добро, постигнато от собствената воля на човека!

Тайната на щастието не е да се стремиш да имаш повече, а да развиеш способността да се радваш на по-малкото