Трите противоотрови на яростта – любов, хумор и сюрреализъм

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Обичай | 0 Коментара
снимка: pxwalls.com

снимка: pxwalls.com

Хуморът и любовта могат да извадят човека от негативно психично състояние и да го върнат в реалността. Добрата шега, която да ни разсмее, в съчетание с големи дози сюрреализъм и жестове на обич, е чудодейно средство за преодоляване на емоционални кризи.  Проявите на любов са противоотровата срещу отдаването на прекомерно значение на незначителни неща. Безсмислено е да спорим, когато човекът срещу нас е изгубил самоконтрол, защото в такъв момент той не вижда реалността. Целта е да разсмеем човека, който е ядосан или разстроен, но никога да не сме саркастични, защото така ще го раздразним още повече.

За да илюстрирам освобождаващата техника на хумора и любовта, често давам за пример личния си опит с майка ми.

Щастлив съм, защото имам прекрасна майка. Весела, умна и изпълнена с любов към всички край нея, но понякога, като всяка добра майка от нейното поколение, преувеличава проблемите.

Когато се ядоса на някое от децата си – ние сме петима, – обикновено драматизира и обобщава по любопитен начин:

– Брат ти ми наговори какво ли не! Как смее! Писна ми! Някой ден ще се махна оттук и повече няма да ме видите!

По някаква причина, която ми се изплъзва и която вече дори не се опитвам да разбера, когато се ядоса на някого от нас, гневът й се разпростира върху всички. Аз обаче я познавам много добре и знам как да неутрализирам раздразнението й със смесица от любов и сюрреалистичен хумор.

– Но, мамо, кажи кое е любимото ти дете?

– Стига глупости! Всички ви обичам еднакво! – винаги ми отговаря тя.

– Не, знаеш, че мен обичаш най-много. – Между другото, като заговорихме за това, не е зле да отидем при приятеля ми нотариус, за да уреди завещанието и да остави всичко на мен.

Тук тя неизменно се разсмива. Продължаваме още малко шегата за приятеля ми нотариус в стила на Гручо Маркс и вече можем да сменим темата. Тази тактика винаги проработва – това е невероятната магия на любовта, за да прекъснем невротичните поведения.

Трите оръжия – любовта, хуморът и сюрреализмът, може да се използват комбинирано, за да получим по-добри резултати: една хубава шега, която да ни разсмее, съчетана с големи дози сюрреализъм и жестове на обич, е чудодейно средство за преодоляване на такива кризи.

 

Изкуството да не си вгорчаваме живота – Рафаел Сантандреу, rafaelsantandreu.es

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Мислете за всичко с най-хубавите чувства, на които сте способни и вярвайте, че вече сте получили това, което силно искате!

Щастието е осигурено чрез добродетелта. То е добро, постигнато от собствената воля на човека!

Тайната на щастието не е да се стремиш да имаш повече, а да развиеш способността да се радваш на по-малкото

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си