При конфликт между сърцето и ума, следвайте сърцето си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка за фон: theodysseyonline.com

снимка за фон: theodysseyonline.com

Слагайте част от сърцето , ума и душата си дори в най-малките дела. Това е тайната на успеха!

Кой ръководи живота ни – сърцето, умът или душата?

Душата има една близка опорна точка, официално и изначално отворена само към нея, и това е сърцето. Този физически орган всъщност представлява своеобразна библиотека от спомени и емоции. Той може да пулсира в хармония с любовта, ако човекът го чува и се съобразява с него. И може да пулсира дисхармонично, ако човекът допусне умът му да го ръководи.

Раздвоението е чест спътник в живота: кое да послушаме – сърцето или ума.

Все повече хора разбират, че ако се доверят на прагматичния си ум, ще постигнат материални успехи, но едновременно с това ще имат (дори да не го осъзнават) емоционални и дори здравословни загуби. Обратното също се случва. Избралите да се доверят на сърцето си, разбират (съзнателно или не), че може да минат по пътя на материалните загуби, но да възвърнат здравето си, своята емоционална стабилност, радостта от живота и възможността да усъвършенстват личното си вътрешно пространство, наречено душа.

Защо сърцето е по-добрият приятел на душата от ума? Крайният аргумент е, защото Пътят към Бога минава само през чистото като кристал сърце. Но когато съзнанието се отваря за възприемане на този постулат, започва аргументирането си от най-видното: най-напред заради физическата му близост до ложето на душата.

Сърцето е физическият орган, който отмерва времетраенето на човешкия живот и се оживотворява от душата.

Освен близостта си до душата, сърцето е надарено да чува идващата отвътре – от душата информация. Така е устроено, не да улавя всеки полъх, всеки шепот на душа та, всяко нейно състояние и да реагира адекватно, докато умът е настроен да улавя шумовете и сигналите от външния свят. В този смисъл умът е пазител на човека и не би следвало да бъде ръководител или началник, но може да бъда съветник. Сърцето би следвало да е главният управител. Управител и пазител – това са функции на служителите на душата.

 

Слънчево дишане – Тина Електра

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Вашите убеждения проправят пътят към успеха!

Пътят към съвършенството е изборът на нашата душа, а тя е вътре в нас!

Работата на нашия живот: Да се усъвършенстваме, да се учим и да израстваме духовно