Дори да нямаме удобства или облаги, можем да се справим!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Осъзнавай
снимка: wallpaperswide.com

снимка: wallpaperswide.com

Ако имаме по-малко потребности, това не означава, че нямаме нищо, а че знаем или съзнаваме, че дори да нямаме удобства или облаги, можем да се справим! Нормално е да имаме желания, но когато те се превърнат в необходимост, стават потребности и могат да ни създадат емоционална слабост. Бихме ли могли да сме щастливи, ако сме нуждаещи се? Как? Рафаел Сантандреу, опитния психолог и психотерапевт, предлага на пациентите си да си се представят в неблагоприятни ситуации и да се чувстват добре. Например, че дори и бедни, могат да задоволят елементарните си нужди. Като променят ирационалните си убеждения, да се избавят от необходимостта другите да се държат добре с тях, да имат работа или да не са сами.

Макар и лишен от материални средства, човек може да потърси цели, които си заслужава да постигне в много области, и сред тях можем да посочим следните:

1) Да помагаме на другите

Макар и нуждаещи се, бихме могли да помагаме на други нуждаещи се, например да сътрудничим на неправителствени организации, които оказват помощ на бедни страни.

2) Да спечелим добри приятели

Като начало можем да намерим чудесни приятели сред доброволците, които помагат в центровете за бедни – прекрасни хора, които работят всеотдайно за другите.

3) Да се обърнем към духовността

Защо не? Църквите са отворени за всекиго, центровете за медитация обикновено са безплатни… Съществува мнението ,че е по-лесно да си духовен в нищета, отколкото в богатство, така че духовността е реален избор в бедността и практически в много ситуации (когато сме болни, инвалиди…)

4) Да се занимаваме с изкуство

Дори и бедни, можем да пишем книги (все някой ще ни даде тетрадка и химикалка), да съчиняваме стихове или песни, даже да рисуваме, да свирим… Можем да се сдобием с необходимите инструменти, за да свирим или да рисуваме, като ги поискаме от някого или като ги потърсим сред огромните „отпадъци“ на капиталистическото общество, в което живеем.

5) Да се грижим за духа и тялото

Спортуването винаги е достъпно: можем да бягаме в парка, да практикуваме йога, да плуваме в реката или в морето. Грижата за духа може да включи прочита на тази книга и усърдното практикуване на написаното в нея.

6) Да учим / да се обучаваме

Библиотеките са пълни с книги, дори по-голямата част от университетите приемат слушатели, които присъстват на лекциите.

7) Забавления

Разходки, плуване, танци… Съществуват безброй възможности да се развличаме. Единственото условие е да постигнем душевно спокойствие и да си позволим да се наслаждаваме.

8) Романтична любов

Един психически здрав, спретнат и възпитан бедняк (няма причина да си се представяме в дрипи), който се грижи за себе си и обича живота, лесно ще срещне романтичната любов.

Препоръчвам на пациентите си да използват цялото си въображение, за да приемат факта, че е възможно човек да е щастлив, макар да не притежава почти нищо. Съветвам ги да се съсредоточат върху една от горните осем области на дейност, в която смятат, че могат по-лесно да се реализират като личности.

Мнозина споделят, че дори да са бедни като църковна мишка, биха се чувствали чудесно, помагайки на някоя неправителствена организация, която спасява живота на деца в Африка. Тогава им препоръчвам да се съсредоточат върху това, да си се представят, че изпълняват тази задача и че тя им носи удовлетворение.

Когато тези визуализации се извършват правилно (енергично и с вяра в тях), човек получава усещане за незабавно облекчение и емоционално спокойствие. Да си се представиш щастлив, макар и беден, означава да се почувстваш по-лек и по-силен!

 

Изкуството да не си вгорчаваме живота – Рафаел Сантандреу, rafaelsantandreu.es

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Тайната на щастието не е да се стремиш да имаш повече, а да развиеш способността да се радваш на по-малкото

Най-лесният начин да получиш онова, което искаш, е да помагаш на другите да получават онова, което искат

Нека всяко твое действие, дума и мисъл бъдат като на човек, който може да си отиде от живота точно в този миг