Да излезем от въртележката на нарастващите потребности

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай
снимка: superiorwallpapers.com

снимка: superiorwallpapers.com

Когато се съсредоточим върху удоволствието от настоящето, без да се вкопчваме в онова, което искаме да постигнем, развиваме наслада от полаганите усилия. Развиваме контрол върху собствения си живот. Извън постоянно нарастващата потребност от нови и нови придобивки или усещания…

Но щом тези базисни проблеми на оцеляването бъдат разрешени, наличието на достатъчно храна и удобен подслон вече не е достатъчно, за да породи доволство у хората. Възникват нови потребности, раждат се нови желания. С натрупването на богатство и придобиването на власт нарастват и очакванията, а с непрестанното увеличаване на охолството чувството за благополучие, което сме се надявали да постигнем, сякаш все повече ни се изплъзва.

По времето когато десет хиляди готвачи приготвяли ястията за трапезата на Кир Велики, населението на Персия изнемогвало от глад. Днес всяко домакинство от „първия свят“ има достъп до готварски рецепти от най-различни краища на света и може да си устройва пиршества като тези на императорите от древността. Но прави ли ни това по-доволни?

Парадоксът на непрестанно нарастващите очаквания навежда на заключението, че подобряването на качеството на живота може да се окаже неизпълнима задача. Впрочем проблемът не е в желанието да преследваме все по-високи цели, стига да изпитваме наслада от полаганите усилия. Проблемът възниква, когато хората така се фиксират върху онова, което искат да постигнат, че престават да изпитват удоволствие от настоящето. И така се лишават от шанса да изпитат удовлетворение.

Макар изследователските данни да свидетелстват, че повечето хора са в плен на порочния кръг на нарастващите очаквания, мнозина намират начин да се освободят от него. Те са хора, които независимо от материалното си положение са успели да подобрят качеството на живота си, удовлетворени са и освен това умеят да правят малко по-щастливи околните.

Подобни хора водят деен живот, отворени са за най-различни преживявания, не спират да се учат до сетния си ден и чувстват дълбока връзка и отговорност към другите и средата, в която живеят. Те се наслаждават на всичко, с което се заловят, дори то да е отегчително или трудно; рядко скучаят и с лекота се възползват от всяка възможност, която им се предостави. Може би най-силната им страна е контролът върху собствения им живот.

Поток – Психология на оптималното преживяване – Михай Чиксентмихай

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят, че истинското щастие се намира в начина, по който изкачваш стръмния склон

Как да намеря щастието днес – първата и най-важна стъпка е да го поискам

Помислете: Какво искате от единствения живот, който имате