Запомни! Дори когато си загубил всичко, винаги ти остава изборът!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка за фон: wallpaperscraft.com

снимка за фон: wallpaperscraft.com

В живота има два важни избора: да приемем нещата, каквито са, или да приемем отговорността да ги променим!

Самият живот ни помага в придобиването на повече яснота. С течение на времето все повече елементи от пъзела се подреждат. Имаме много възможности да израстнем и да добием житейски опит, тръгвайки от дребнавите завист и ревности и опростителските отговори към по-голяма толерантност и уважение към различието. Започваме да разбираме, че нещата ни се случват, за да можем да се поучим от тях. Разбираме, че начина., по който хората се отнасят към нас, зависи от начина, по който ние самите се отнасяме към себе си.

Понякога, ако прекалено силно сме се идентифицирали с даден светоглед, ще бъде нужна личностна криза, която да ни подтикне да потърсим по-добър. Прозренията, идващи, когато се сблъскаме с човешката си уязвимост, често ни карат да преразгледаме и преосмислим несъзнателните, основани на страх възгледи, които сме си изградили в далечното минало, с незрелия си тогава ум.

Запомни! Дори когато си загубил всичко, винаги ти остава изборът!

Мат, мой клиент, състезателен атлет, енергичен предприемач и лобист в щата Вашингтон, беше много богат още на трийсет. Неговият светоглед беше: “Гледай винаги да си номер едно и побеждавай на всяка цена за да покажеш на баща си, че си по-добър от него.” Той беше изцяло погълнат от себе си, очарователен и доста своенравен. Макар да имаше силна интуиция, той я използваше само за оцеляване и самовъзвеличаване. Срещах се с него в течение на един осемгоцишен период, през който вследствие на една криза той изгуби по-голяма част от парите си. В крайна сметка той се отказа от безскрупулното преследване на славата и изгради новото разбиране, че смисълът на живота е нещо повече от това да привличаш внимание и да получаваш материални блага. Преустрои бизнеса си и придоби едно ново отношение към служителите си, изразяващо се в утвърждаване на тяхното чувство за собствено достойнство, изразяване на одобрение и създаване на възможности за другите. Светогледът му беше еволюирал спрямо предишния, основан на егото и липсата на самоуважение, към изразяване на универсалната любов. Неговият нов светоглед гласеше: “Първите ще бъдат последни и Последните ще бъдат първи.”

Като продължавате да бъдете искрени за това как бихте искали да се чувства тялото ви, колко доверие бихте искали да изпитвате и колко любящи искате да бъдете, вие можете да ускорите естествената еволюция на вашия интуитивен светоглед, докато той не се превърне в постоянна част от живота ни. Можете също така да увеличите способността си да поддържате един свръхсъзнателен светоглед, като се научите да приемате наличните дадености без недоволство и осъждане. Пристрастеността към точното дефиниране на нещата, търсенето на прибързани заключения и готови отговори води до частично разбиране на динамиката на живота и до подсъзнателен светоглед. Колкото по-рано преустановите търсенето на нови отговори, толкова по-тесен ще бъде жизненият ви кръгозор. Ако останете отворени към непознатото, скоро ще откриете, че разбирането ви се увеличава и че действително предпочитате светоглед, основан на любовта и естествения порядък. Също така ще откриете, че колкото по-любящ и свръхсъзнателен е светогледът ви, толкова по-точна става вашата интуиция. С увеличаване на вниманието, което отделяте за наблюдение на живота, прозренията ви ще стават по-всеобхватни и по-точни в духовен смисъл.

 

Пътят на интуицията – Пени Пиърс, penneypeirce.com

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Пътят към съвършенството е изборът на нашата душа, а тя е вътре в нас!

Представи си, че в теб живее Ангел…

Понякога няма нито следващ път, нито втори шанс. Само сега или никога!