Заслужаваме повече уважение и прошка

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Обичай | 0 Коментара
снимка: wallpaperbetter.com

снимка: wallpaperbetter.com

Всяко човешко същество заслужава уважение и прошка. А често забравяме да простим точно на себе си. Различно е когато се погрижим за личните си емоции и чак след това се обърнем към останалите.

За начало, дайте си сметка колко често си отправяте критики. Регистрирайте всяка лоша квалификация по свой адрес, вслушайте се във вътрешния си глас, изяснете причините за собственото си недоволство.

Дори да съжалявате за нещо, което сте извършили, помнете – човек се учи от грешките си и може да се промени! Вместо да се обвинявате, погледнете критично на поведението си. Подложете на преценка действието, а не извършителя. Колко по-добре е да кажете: „Направих страшна глупост!“ вместо „Какъв глупак съм!“ Обърнете смислово отрицанията и ще откриете положителното у себе си.

Е, понякога това означава по пилатовски да си измиете ръцете, но кой е безгрешен? Всяко човешко същество заслужава милост. Прощавайте си от време на време осъзнатите грешки – така ще постигнете повече, отколкото с унищожителна самокритика. Скоро ще усетите промяната. Ще се почувствате по-самоуверен и ще започнете да се държите по-естествено. Хората ще го разберат и ще реагират положително на вашето добро излъчване.

Това съвсем не означава да оправдавате грешките си или да сипете хвалебствия по свой адрес. Важното е да разберете, че всеки греши. Грешките не ви правят „по-лош“ от другите. Опитът, натрупан по пътя на „пробата и грешката“, ще ви бъде полезен. Както призна веднъж едно младо момиче: „Не бих си пожелала за съпруг някой, който е прекалено съвършен.“

Второ, крайно време е да разберете, че никой не е идеален. Всеки (абсолютно всеки) допуска грешки. Със сигурност и вие ще продължавате да го правите. Грешките не ви принизяват – човешко е да се греши!

Трето, не губете кураж, ако дори след казаното по-горе ви е трудно да преодолеете чувството си за малоценност. И да изпитвате подобен комплекс, успокойте се – не сте единственият.

 

Любовна тактика – Томас Макнайт, Робърт Филипс

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.
Прочетете още:

Всички ние сме свързани чрез… Любовта!

В човешката душа е любовта, с която сме дарени, и която трябва да споделяме с другите!

Умберто Еко : За всеки сложен проблем има едно просто решение и обикновено то е погрешно : 10 цитата за живота и любовта

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си