Заслужаваме повече уважение и прошка

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Осъзнавай
снимка: wallpaperbetter.com

снимка: wallpaperbetter.com

Всяко човешко същество заслужава уважение и прошка. А често забравяме да простим точно на себе си. Различно е когато се погрижим за личните си емоции и чак след това се обърнем към останалите.

За начало, дайте си сметка колко често си отправяте критики. Регистрирайте всяка лоша квалификация по свой адрес, вслушайте се във вътрешния си глас, изяснете причините за собственото си недоволство.

Дори да съжалявате за нещо, което сте извършили, помнете – човек се учи от грешките си и може да се промени! Вместо да се обвинявате, погледнете критично на поведението си. Подложете на преценка действието, а не извършителя. Колко по-добре е да кажете: „Направих страшна глупост!“ вместо „Какъв глупак съм!“ Обърнете смислово отрицанията и ще откриете положителното у себе си.

Е, понякога това означава по пилатовски да си измиете ръцете, но кой е безгрешен? Всяко човешко същество заслужава милост. Прощавайте си от време на време осъзнатите грешки – така ще постигнете повече, отколкото с унищожителна самокритика. Скоро ще усетите промяната. Ще се почувствате по-самоуверен и ще започнете да се държите по-естествено. Хората ще го разберат и ще реагират положително на вашето добро излъчване.

Това съвсем не означава да оправдавате грешките си или да сипете хвалебствия по свой адрес. Важното е да разберете, че всеки греши. Грешките не ви правят „по-лош“ от другите. Опитът, натрупан по пътя на „пробата и грешката“, ще ви бъде полезен. Както призна веднъж едно младо момиче: „Не бих си пожелала за съпруг някой, който е прекалено съвършен.“

Второ, крайно време е да разберете, че никой не е идеален. Всеки (абсолютно всеки) допуска грешки. Със сигурност и вие ще продължавате да го правите. Грешките не ви принизяват – човешко е да се греши!

Трето, не губете кураж, ако дори след казаното по-горе ви е трудно да преодолеете чувството си за малоценност. И да изпитвате подобен комплекс, успокойте се – не сте единственият.

 

Любовна тактика – Томас Макнайт, Робърт Филипс

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.
Прочетете още:

Всички ние сме свързани чрез… Любовта!

В човешката душа е любовта, с която сме дарени, и която трябва да споделяме с другите!

Умберто Еко : За всеки сложен проблем има едно просто решение и обикновено то е погрешно : 10 цитата за живота и любовта