Да признаеш, че си живял по най-добрия известен за теб начин

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Прощавай
снимка: http://flashlarevista.com

снимка: http://flashlarevista.com

Ако се фокусираме единствено върху грешките си, ще разказваме само за тях и целият свят ще вижда само тях. Когато осъзнаем, че така се наказваме сами, ще е по-лесно да променим гледната точка. Щом започнем да се харесваме, светът също ще ни харесва.

Най-общо казано: „да обичаш себе си” означава да си прощаваш. Означава да признаеш, че до този момент си живял по най-добрия начин, който ти е бил известен. Затова спри да се обвиняваш. Откажи се да бъдеш съвършен и се опитай да станеш по-добър.

Опитай се да си простиш за недостатъците и автоматично ще спреш да обвиняваш другите за същите тези недостатъци. Хората ни отвръщат с онова, което излъчваме. Ако сме достатъчно наблюдателни, ще забележим знаците, които ни показват как можем да се усъвършенстваме. Човек винаги носи проблема със себе си.

Какво означава „да обичаш съседите си”?

Вярвам, че „да обичаш съседите” означава:
• да не ги съдиш;
• да не им поставяш етикети;
• да не очакваш нищо от тях.

Оказва се, че това е една доста практична стратегия, която може да ни спести чувството на безсилие и разочарование. Подобно на повечето духовни принципи, това може да е отличен психологически съвет.

Склонни сме да казваме: „Ако имах някаква представа защо Франк е толкова арогантен, може би щях да съм в състояние да го обичам.” Ако направим избора да обичаме Франк, ще започнем да го разбираме. Прошката и любовта са едно и също нещо. Затова ни е толкова лесно да обичаме бебетата – приемаме ги за невинни.

Когато правим избора да виждаме любовта в дадена ситуация, вече сме отбелязали напредък – по простата причина, че не можем да обичаме и мразим едновременно!

Извод
Как да обичаш един човек? Опитай се да намериш синоним на думата „приемане”. Пълното приемане е равносилно на безусловна любов.

Любовта лекува двама души едновременно – този, който я дава и този, който я получава.
Карл Менингер

 

Следвай сърцето си – Андрю Матюс, andrewmatthews.com

Издателство: Книгопис, knigopis.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Привличаш към себе си онова, за което мислиш най-често