Най-доброто лекарство срещу гнева е времето!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

Колкото и да се гневиш за нещо, спомни си, че причините за гнева ти са много по-незначителни, отколкото последиците му. Затова, поспри, поеми дъх и си дай време. Щом гневът отмине, слънцето отново ще изгрее!

За гнева

Сенека често говорел и застъпвал темата за гнева в разсъжденията си. Но тъй като животът понякога бил непосилно тежък и хората много се терзаели, те не спирали да искат още отговори за човешката ярост. Заговори мъдрецът отново:

– Човешкият гняв, това е форма на лудост – лишена от самоконтрол, забравена от благоприличие, устойчива и утвърдена в каквото и да се захване, без никаква разумна причина и негодна да се различи кое е право и вярно, с една дума – съюзник на разрухата.

– Какъв е пътят към неговото контролиране? – попитал го един.

Гневът е враг на живота, основан на разум. Не можем да му позволим да се смеси с нашите страсти и да ги оставим заедно те да ни ръководят. Яростта е безполезна, тя е сляпа и жестока и единствено времето може да я надвие. Щастлив е този, който може да се бори с гнева си – веднъж отключил се, той се контролира трудно и вилнее като побесняло животно. Затова пътят към неговото озаптяване е дълъг – и започва много преди той да се прояви. От него полза няма – той не печели битки, а ги подпалва. И като другите емоции човешки – той трябва да отстъпи пред ума. Последствията от гнева са много по-големи, отколкото причините му. Запомнете това, преди следващия път отново да дадете воля на яростта си.

 

Сенека и разумното щастие – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако се научим да контролираме прехвърления гняв, ще освободим живота си от оковите на негативното

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си