Най-доброто лекарство срещу гнева е времето!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

Колкото и да се гневиш за нещо, спомни си, че причините за гнева ти са много по-незначителни, отколкото последиците му. Затова, поспри, поеми дъх и си дай време. Щом гневът отмине, слънцето отново ще изгрее!

За гнева

Сенека често говорел и застъпвал темата за гнева в разсъжденията си. Но тъй като животът понякога бил непосилно тежък и хората много се терзаели, те не спирали да искат още отговори за човешката ярост. Заговори мъдрецът отново:

– Човешкият гняв, това е форма на лудост – лишена от самоконтрол, забравена от благоприличие, устойчива и утвърдена в каквото и да се захване, без никаква разумна причина и негодна да се различи кое е право и вярно, с една дума – съюзник на разрухата.

– Какъв е пътят към неговото контролиране? – попитал го един.

Гневът е враг на живота, основан на разум. Не можем да му позволим да се смеси с нашите страсти и да ги оставим заедно те да ни ръководят. Яростта е безполезна, тя е сляпа и жестока и единствено времето може да я надвие. Щастлив е този, който може да се бори с гнева си – веднъж отключил се, той се контролира трудно и вилнее като побесняло животно. Затова пътят към неговото озаптяване е дълъг – и започва много преди той да се прояви. От него полза няма – той не печели битки, а ги подпалва. И като другите емоции човешки – той трябва да отстъпи пред ума. Последствията от гнева са много по-големи, отколкото причините му. Запомнете това, преди следващия път отново да дадете воля на яростта си.

 

Сенека и разумното щастие – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако се научим да контролираме прехвърления гняв, ще освободим живота си от оковите на негативното