Колко голям ще е успехът ви зависи от това колко пъти сте се провалили!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: unsplash.com

снимка: unsplash.com

За да постигнем успех във всяко начинание, трябва да сме готови на провал, защото такъв е пътят към върха: нужно е да паднем няколко пъти, за да сме по-силни и устремени към целта!

Парадоксът на провала и успеха

Когато Пабло Пикасо бил вече старец, сядал в едно кафене в Испания, драскайки си по една използвана салфетка. Държал се съвсем небрежно и рисувал каквото му щукнело в момента. Близо до него обаче една жена го гледала със страхопочитание. След известно време Пикасо допил кафето си и смачкал салфетката, за да я хвърли в кошчето за боклук.

Жената го спряла.

– Почакайте – казала тя. – Може ли да ми дадете тази салфетка, на която рисувахте? Ще ви платя.

– Разбира се. – отвърнал Пикасо. – Двайсет хиляди долара.

Жената подскочила сякаш някой я убол.

– Какво? Отне ви сигурно две минути да го нарисувате!

– Не, госпожо – отвърнал Пикасо – отне ми повече от шейсет години да го нарисувам.

Напъхал салфетката в джоба си и си тръгнал.

Усъвършенстването в каквото и да било е базирано на хиляди малки провали, а величината на успеха зависи от това колко пъти сте се провалили. Ако някой е по-добър от вас в нещо, това най-вероятно е така, защото се  е провалял повече пъти от вас. А ако някой е по-слаб от вас в нещо, то най-вероятната причина е, че не е минал през целия болезнен опит на учене като вас.

Също като някое малко дете, което се учи да ходи, то ще пада и ще се удря стотици пъти. Но в никакъв случай няма да се спре и да си каже: „О,това, ходенето, май не е за мен.  Не ме бива в него.“

Научаваме се да избягваме провалите по-късно в живота. Сигурен съм, че голяма част от това се дължи на образователната ни система, която усърдно набляга на високите постижения и наказва онези, които не се представят добре.

Друг голям дял идва от тиранични и прекалено критични родители, които не дават достатъчно възможности на децата си сами да се провалят, а вместо това ги наказват за опитите им да направят нещо ново или необичайно. След това идва ролята на масмедиите, които непрекъснато ни навират звезден успех след успех, без да ни показват хилядите часове на еднообразна и скучна работа, които са били необходими за постигането на този успех.

По някое време повечето от нас стигат до мястото, където ни е страх да се провалим, инстинктивно отбягваме провала и се придържаме към това, което е пред нас, или само към онова, в което сме станали добри.

Това ни ограничава и задушава. Можем да постигнем истински успех само ако се заемем с нещо, в което сме готови да претърпим провал. Ако не сме готови да се провалим, значи, не искаме да постигнем успех.

 

Тънкото изкуство да не ти пука – Марк Менсън, markmanson.net

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Провалът не е обратното на успеха, а част от него!