Можете да тренирате мозъка си така, както тренирате тялото си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: pilastridiluce.net

снимка: pilastridiluce.net

Всичко, което се появява достатъчно често и ви носи тревога или други отрицателни усещания, може да се отработи. Четири стъпки за преодоляване на измамните мозъчните послания, които да надхитрите.

Представям ви в синтез четирите стъпки на д-р Шуорц, които ще ви помогнат да се справите с това:

Стъпка 1: Преназови: Определете измамните мозъчни послания и неприятните усещания; наречете ги с истинските им имена.

Стъпка 2: Преформатирай: Променете своето възприемане на важността на измамните мозъчни послания; кажете защо тези мисли, потребности и импулси не спират да ви тревожат. (“Това не съм аз; това е просто моят мозък!“)

Стъпка 3: Префокусирай: Насочете вниманието си към дейност или мисловен процес, който е здравословен и продуктивен – дори докато фалшивите и измамни потребности, мисли, импулси и усещания все още са там и ви тормозят.

Стъпка 4: Преоцени: Вижте ясно мислите, потребностите и импулсите такива, каквито са – усещания, породени от измамни мозъчни послания, които не са верни и имат нищожна или никаква стойност.

Можете да тренирате мозъка си така, както можете да тренирате и тялото си. Засега ще го нарека Йога за мозъка. Тази информация ви учи да бъдете пилот на своя мозък, а не пътник, който го оставя да ви удря в стените.

 

В нулата – зоната на абсолютната неограниченост – Джо Витале, mrfire.com

Издателство: Локус, locus-publishing.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Обещай си!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си