Трудните ситуации ни учат как да се справяме все по-добре с живота си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: wallpapersite.com

снимка: wallpapersite.com

След всяка по-трудна ситуация, от нас се очаква да разберем какво повтаряме и какво не сме разбрали за себе си. Настъпва момент, в който се проверява, дали ще да поемем отговорност и ще се борим уверено или ще останем пасивни, в ролята на жертвата. Независимо дали ще го наречем естествен ход на събитията или висша мисъл, уроците ни се повтарят отново и отново, докато си ги научим.

Забелязали ли сте как определени неща се случват на определени хора? Почти на всеки шест месеца Луис го уволняват, всяка година, Франк се оказва на подсъдимата скамейка, а по време на ваканция Джим винаги получава хранително натравяне.
В същото време тези неща никога не се случват на други хора. Джим никога не е уволняван. Луис никога не е даван под съд, а Франк не е имало случай да е изпращал пощенска картичка от болницата.

Различните хора получават различни уроци. Има три начина, по които можем да реагираме в подобни ситуации.

„ЖИВОТЪТ МИ Е ПОРЕДИЦА ОТ ПОЛЕЗНИ ИЗПИТАНИЯ, КОИТО СЛЕДВАТ В ИДЕАЛНАТА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ.” (Най-здравословният подход, гарантиращ максимална вътрешна хармония.)

„ЖИВОТЪТ Е ЛОТАРИЯ, НО АЗ ИЗВЛИЧАМ НАЙ-ДОРОТО ОТ ЛУЧВАЩОТО СЕ, КАКВОТО И ДА Е ТО.” (Втората по привлекателност опция, предлагаща приемливо качество на живот.)

„ЗАЩО ЛОШИТЕ НЕЩА СЕ СЛУЧВАТ ВСЕ НА МЕН?” (Гарантира съществуване в крайна нищета и чувство за неудовлетвореност.)
Животът непрекъснато ни поднася уроци. Докато не си научим урока, ще се сблъскваме с него отново и отново.

Ако щете, наречете го божествен замисъл или пък естествения ход на събитията, но това с случва. Ще продължи да се случва все едно дали ви харесва или не. Дали ще поемете отговорност или ще приемете ролята на жертва, дали ще се борите или ще останете пасивни. Случвало се е през целия ви живот. Всеки път, когато съседът ви е обиждал, всеки път, когато продавачът ви е мамил, когато любимият ви човек ви е изоставял, е имало урок, който е трябвало да научите.

Ако през всичките седем дни от седмицата се чувстваме нещастни, вероятно сме пропуснали някой урок. Продължаваме ли да губим работа, любими хора, пари… това е знак, че сме бил нехайни. Както бе отбелязала една дама: „Винаги се сблъсквам с един и същ проблем, но в различен чифт панталони!”

Най-лошото, което можем да си кажем е: „Това не е честно!”

Причината да сме тук не е за да бъден наказвани. А да се учим. Всяко събитие има потенциала да ни променя, а катастрофите имат силната способност да коригират обичайния ни начин на мислене.

ПРИЕМЕТЕ, ЧЕ ВСЯКО СЪБИТИЕ СЕ СЛУЧВА С ОПРЕДЕЛЕНА ЦЕЛ И ЖИВОТЪТ ВИ СЪЩО ИМА ЦЕЛ. Помислете защо се нуждаете от този опит, овладейте го и вече няма да ви е необходим.

 

Следвай сърцето си – Андрю Матюс, andrewmatthews.com

Издателство: Книгопис, knigopis.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяко събитие и всеки човек ни носят урок!