Махатма Ганди: Което е получено чрез любов, остава завинаги.

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Вярвай | 0 Коментара
снимка: w-dog.net

снимка: w-dog.net

Защото законът на любовта управлява света, а Вселената продължава да съществува, въпреки разрушението, което непрекъснато се случва. И любовта побеждава омразата!

Любовта е живот

Ако любовта не беше законът на живота, животът не би оцелявал насред смъртта. Животът е постоянен триумф над гроба. Ако между човек и звяр съществува фундаментална разлика, тя е в увеличаващото се приемане от страна на първия на закона и прилагането му на практика в собствения му личен живот.

Всички светци по света, древни и съвременни, са били – всеки според убежденията и способностите си – жив пример на този върховен закон на нашето съществуване.
Вярно е – звярът в нас, изглежда, често постига лесна победа. Как иначе би могло да бъде при закон така свещен, както и самата истина? Когато законът започне да се прилага всеобщо, Божията власт ще се възцари на земята така, както е и на Небето…

Нямам нужда от напомняне, че и земята, и Небето са в самите нас. Познаваме земята, не познаваме Небето в себе си.

Твърдо съм убеден, че любовта държи земята цяла. Има живот само там, където има любов. Живот без любов е смърт. Любовта е едната страна на монетата, чиято друга страна е истината.

Омразата винаги убива; любовта никога не умира. Такава е огромната разлика между двете. Което е получено чрез любов, остава завинаги. Полученото чрез омраза в действителност се оказва бреме, защото увеличава омразата. Дългът на човека е да намалява омразата и да допринася за любовта.

 

Пътят към Бог – Махатма Ганди, mkgandhi.org

Издателство: Локус, locus-publishing.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Вярата в Бог е вяра в живота, в пълнотата, в любовта…

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

Автор: Гергана Лабова

Сподели мнението си