Макар често да грешим, винаги има начин да изкупим греховете си – с молитва и покаяние!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Вярвай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не е важно колко често грешим, а дали след това искаме да се поправим. Важно е да осъзнаем грешките си и да се поучим от тях!

Архангел Михаил е може би най-известният архангел – главният пазител на рая и главен страж на Божия закон, вожд на небесните сили и първи борец против поднебесните духове на тъмнината. Свети архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария завет (заедно с Гавраил, Рафаил, и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. Самото име на Михаил буквално преведено означава „Кой е като Господ?“.

Архангел Михаил обикновено е изобразяван на входа на православните храмове с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприеме човешки или животински облик и да помага на хората при решителните им срещи със злото. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните. Фолклорът му приписва силата да съживява мъртъвци.

Молитва към архангел Михаил

Светий и великий Архангеле Божий Михаиле, пръв от ангелите представителю пред непознаваемата и вечна Троица, защитник и пазител на човешкия род! Ти, който с твойте войнства строши главата на прегорделивия Денница на небето, и винаги посрамяваш неговата злоба и лукавство на земята! Към тебе прибягваме с вяра и на теб с любов се молим:

Бъди несъкрушима защита и крепък бранител на светата Църква и на православното ни Отечество, като ги оградиш с твоя мълниеносен меч от всички видими и невидими врагове. Бъди Ангел пазител, премъдър светлодател и помощник на благочестивия и православен български народ; донасяй му от престола на Царя над царете просвета и сила, радост, мир и утеха. Бъди непобедим вожд и пазител на нашето христолюбиво войнство; увенчай го със слава и победи над враговете, за да познаят всички, които ни се противят, че с нас е Бог и неговите свети ангели.

Не оставяй, о, Архангеле Божий, без твоята помощ и защита и нас, които днес прославяме твоето име. Защото, ето ние, макар и да сме много грешни, не желаем да загинем в нашите беззакония, а да се обърнем към Господа и да бъдем оживени от Него за добри дела. И тъй, озари нашия ум със светлината на Божието лице, което винаги сияе върху мълниевидното твое чело, за да можем да разберем коя е благата и съвършена Божия воля, и да знаем всичко, що подобава да прави, а кое да презираме и оставяме.

Укрепи с Божията благодат нашата слаба воля и желание, та утвърдени в закона Господен, да престанем повече да се влияем от земни помисли и от плътски пожелания, увличани, както неразумните деца, от бързопреходните прелести на тоя свят, че заради тленното и земното, безумно да забравяме вечното и небесното. А преди всичко изпроси ни отгоре дух на истинско покаяние, нелицемерна тъга по Бога и съкрушение за нашите грехове, и така да преживеем останалите дни от нашия временен живот, не за угода на чувствата си и в робуване на страстите, а за да изгладим всичко, зле сторено от нас чрез сълзите на вярата и сърдечното съкрушение, чрез светите дела на милосърдието.

И тъй, удостоени да видим пресветлото лице на всеблагия наш Господ и Владика, да паднем със сълзи при нозете Му, и радостно с умиление да кажем: Слава на Тебе, премилий наш Изкупителю, Който, поради преголямата си любов към нас, недостойните, благоволи да изпрати Твоите ангели, за да ни послужат в нашето спасение. Амин!

Небесно войнство и ангели хранители

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяка молитва се сбъдва! Но е нужно и търпение…