Като се страхуваме от утрешния ден, не можем да се насладим на красотата на настоящето. Благодари за настоящия миг и го изживей!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Откъси
снимка: unsplash.com

снимка: unsplash.com

Животът е предизвикателство и всеки ден си струва да бъде изживян като единствен и неповторим!

За страха от неизвестното

Една разтревожена жена срещнала Сенека на площада и го помолила за съвет:

– Отскоро се притеснявам много! Съпругът ми замина надалеч по служба, а децата изпратихме при учители, за да овладеят словото и знанието. Ала аз останах сама тук да чакам семейството ми да се завърне и оттогава нямам покой – все разни черни мисли се въртят в ума ми, все най-лошото очаквам. Как мога да намеря поне за малко покой?

– От както търсиш покой всъщност? – попитал Сенека.

– От тревожните си мисли!

– Поражда ли ги нещо извън теб? Има ли причина да си толкова уплашена от утрешния ден?

– Поражда ги вътрешното ми съмнение. Всички казват, че семейството ми процъфтява – мъжът ми хубава длъжност има, децата ми добре се учат, обичаме се и сме здрави. И мен не ми дава покой страхът, че както са от мен толкова далече, може да ги връхлети някаква ужасна беда.

– Много грешиш, добра жено. На първо място, безсмислено е да трепериш какво ще ти поднесе утрешният ден. Благодари за настоящия и първо него изживей. А после, който живее в постоянен страх от неизвестното, дори и в щастливите моменти не е способен да се отдаде на истинско щастие, а това е ужасна беда! Никой не може да се радва на щастие, което в неговите очи всеки момент може да рухне. Винаги ще има причини за тревоги, било от щастие, било от нещастие – докато им се поддаваш, няма да познаеш покоя. Недей напразно да се терзаеш за неща, които надхвърлят твоята сила – кажи, нима си мислиш. че ако си подготвена за бедата, ще преминеш през нея по-лесно?

– Не зная… – казала умислена жената. – Не мисля, че ще бъда някога истински готова, дори не мога да си представя, ако се случи нещо лошо с…

– Тогава… – прекъснал я Сенека – позволи на щастието да бъде изживяно и усетено сега. Грешиш, когато бягаш от неизвестното, което носи утрешният ден. Човек по-леко заживява, когато се остави на съдбата и е готов да се изправи пред всяко нейно предизвикателство.

С тези думи Сенека отпратил притеснената жена и продължил по пътя си.

 

Сенека и разумното щастие – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Запомнете, че вашето естествено състояние е щастието!