Не потискай болката, която изпитваш! Изтърпи я и ще опознаеш по-добре себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Щом чувстваш болка, значи си жив. Тя е необходима, за да осмислим това, което ни се случва, и да продължим напред: по-силни, по-устремени и по- силно вярващи в себе си!

Най-блестящите постижения идват в лицето на най-големите ни беди. Нашата болка често ни прави по-силни, по-жилави, по-заземени. Много военни заявяват, че се чувстват с по-здрава психика, след като са прекарали дълго време в опасните среди на военните зони по света.

Добровски твърди, че страхът, тревогата и мъката не е задължително винаги да бъдат нежелано и разрушително състояние на съзнанието, а по-скоро те най-често представляват необходимата болка при психическо израстване. Да се отрича тази болка значи да се отрича нашия собствен потенциал. Точно както човек трябва да изпита физическа болка, за да заздрави мускулатурата си, така и трябва да изтърпи емоционална болка, за да развие по-добра емоционална издръжливост, да опознае себе си по-добре, да проявява по-голямо съчувствие и като цяло да води щастлив живот.

Най-радикалните промени на гледната ни точка често пъти се случват в края на най-лошите ни моменти. Само след като изпитаме силна болка, сме готови да разгледаме ценностите си и да се запитаме защо ни подвеждат. Имаме нужда от някаква житейска криза, за да успеем обективно да преценим какво в осмисляло живота ни и чак след това да обмислим смяната на курса.

Можете да го наречете „да стигнеш дъното“ или „да изпаднеш в екзистенциална криза“. Изберете си това, което ви харесва.

А може би вие в момента сте именно на това място. Може би тъкмо изплувате от най-значителното предизвикателство в живота ви и сега сте объркани, защото всичко, което преди сте мислили за вярно, нормално и добро, се оказва точно обратното.

Това е добре, това е началото. Не мога да подчертая това както трябва, но ще се опитам – болката е част от процеса. Важно е да я усетите. Защото, ако хукнете да търсите временно удовлетворение, за да я потиснете, ако продължавате да се наслаждавате на овластяването и измамното позитивно мислене, ако продължавате да се презадоволявате с различни вещества и дейности, никога няма да постигнете необходимата мотивация за реална промяна.

Много хора, когато чувстват някаква болка, гняв или мъка, оставят всичко и се мъчат да потиснат онова, което чувстват. Целта им е да се върнат там, където се чувстват добре, по най-бързия възможен начин, дори това да означава да използват разни вещества, да мамят себе си или да се върнат към скапаните си ценности.

Научете се да понасяте болката, която сте избрали. Когато си избирате нова ценност, избирате да се подложите на нов вид болка. Наслаждавайте ѝ се. Радвайте ѝ се. Посрещнете я с отворени обятия. А след това действайте въпреки нея.

Няма да ви лъжа – отначало това ще ви се стори невероятно трудно. Но може да започнете с нещо просто. Ще се чувствате така, сякаш не знаете какво да правите. Но това е нормално. Така че какво имате да губите?

 

Тънкото изкуство да не ти пука – Марк Менсън, markmanson.net

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Преодоляване на болката, като я преобразуваме в нова посока