Чувствай се благословен заради това, което си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

Сутрин трябва да си припомняме, че всеки ден от живота ни е дар, неповторим миг, който заслужава нашата благодарност!

Някога дядо ми каза: „Чувствам се благословен заради онова, което съм, и се надявам ти също да се чувстваш по този начин“. И аз наистина се чувствам така – чувствам се благословен всеки божи ден и препоръчвам това усещане и на вас! Независимо от възрастта си повечето от нас, човеците, допускат грешката да се сравняват с онези, които на пръв поглед като че ли имат повече от тях – повече вещи, повече слава, повече играчки. Ала ако отворим малко по-широко очи, бързо ще забележим, че на света съществуват също така скръб и лишения, и ще си дадем сметка, че бихме могли да използваме онова, с което сме благословени, за да променим ситуацията към по-добро.

Нуждаем се от тези мигове на тишина и усамотение, далече от човешката суета и очакванията за нас, необходими са ни, за да погледнем на преживяванията си под друг ъгъл. Когато се сравняваме с хората около нас или с разни знаменитости от новините, не сме в състояние да видим голямата картина. Губим представата къде точно е мястото ни в света. За повечето от нас е твърде трудно в подобни дни да се отдадат на спокойствие и безмълвие – дори аз понякога се улавям, че позволявам на някои неща да ме разсейват. Слушаме музика, гледаме телевизия, сърфираме из интернет. Специалистите твърдят, че само за последните две години е натрупана толкова информация, колкото човечеството не е успяло да натрупа векове и хилядолетия преди нас. Целият този прилив на странични шумове обаче прави още по-важно за нас да не забравяме да си даряваме и кратки мигове на тишина и самовглъбение.

 

Даровете на гнева: Уроците на моя дядо Махатма Ганди – Арун Ганди,

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да получим повече, трябва да дадем повече!

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си