Чувствай се благословен заради това, което си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

Сутрин трябва да си припомняме, че всеки ден от живота ни е дар, неповторим миг, който заслужава нашата благодарност!

Някога дядо ми каза: „Чувствам се благословен заради онова, което съм, и се надявам ти също да се чувстваш по този начин“. И аз наистина се чувствам така – чувствам се благословен всеки божи ден и препоръчвам това усещане и на вас! Независимо от възрастта си повечето от нас, човеците, допускат грешката да се сравняват с онези, които на пръв поглед като че ли имат повече от тях – повече вещи, повече слава, повече играчки. Ала ако отворим малко по-широко очи, бързо ще забележим, че на света съществуват също така скръб и лишения, и ще си дадем сметка, че бихме могли да използваме онова, с което сме благословени, за да променим ситуацията към по-добро.

Нуждаем се от тези мигове на тишина и усамотение, далече от човешката суета и очакванията за нас, необходими са ни, за да погледнем на преживяванията си под друг ъгъл. Когато се сравняваме с хората около нас или с разни знаменитости от новините, не сме в състояние да видим голямата картина. Губим представата къде точно е мястото ни в света. За повечето от нас е твърде трудно в подобни дни да се отдадат на спокойствие и безмълвие – дори аз понякога се улавям, че позволявам на някои неща да ме разсейват. Слушаме музика, гледаме телевизия, сърфираме из интернет. Специалистите твърдят, че само за последните две години е натрупана толкова информация, колкото човечеството не е успяло да натрупа векове и хилядолетия преди нас. Целият този прилив на странични шумове обаче прави още по-важно за нас да не забравяме да си даряваме и кратки мигове на тишина и самовглъбение.

 

Даровете на гнева: Уроците на моя дядо Махатма Ганди – Арун Ганди,

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да получим повече, трябва да дадем повече!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си