Отделете време за себе си! Дайте си почивка от натовареното ежедневие

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: wallpapercave.com

снимка: wallpapercave.com

Заслужаваме спокойствие, почивка, тишина или любимо занимание, което да ни отпусне. Ежедневното бързане и разчетен график, думата „трябва“ и постоянното планиране, накрая ни уморяват. Дайте си почивка и съберете сили за нови предизвикателства!

Напротив, да си даваме време да живеем, означава да осъзнаваме всеки изминаващ момент, да го ценим, да си го присвоим, за да се потопим още по-дълбоко в него, и да му се наслаждаваме до най-малката секунда.

Именно това прави котката, която на пръв поглед не върши нищо; тя няма представа за време (не и подобна на нашата), нито за смъртта която я очаква; до края на дните си котката и за миг не си я представя предварително (като изключим хипотезата, че тя има вродено познание за другата страна на огледалото, което би могло също така да обясни и невъзмутимото й поведение в света на живите, но това е друга история).

Да живееш истински, означава да се възползваш пълноценно от живота, а не да трупаш в план, разчетен до минута, всичко, което „трябва да направя, да видя, да посетя“. За някои хора дори ваканциите са се превърнали в изнурително тичане с хронометър, по-лошо и от работната седмица.

Поспрете, починете, наблюдавайте. Имитирайте своята котка и усетете как във вас се възвръща спокойствието.

 

Как да мислим и постъпваме като котка – Стефан Гарние

Издателство: Локус, locus-publishing.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако постоянно носим товара си, рано или късно ще се наложи да си починем