Казват, че времето променя нещата, но всъщност вие трябва да ги промените!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка за фон: secondcity.com

снимка: secondcity.com

Да бъдете подредени не означава да се оттървете от всичко, което притежавате или да се опитвате да станете различен човек. Означава да живеете живота, който желаете, но по-добре!

Намалявайте, докато не достигнете момента, в който нещо прищракне

Подреждайте по категория в правилния ред и запазвайте само нещата, които ви вдъхват радост. Направете го бързо и наведнъж. Ако следвате този съвет, ще намалите драстично количеството на вещите, които притежавате, ще изпитате непознат до този момент прилив на енергия и ще придобиете самочувствие.

Какво е идеалното количество притежавани вещи? Според мен повечето хора не знаят. Ако сте живели в Япония през целия си живот, почти сигурно е, че сте били заобиколени от много повече от необходимото. Това затруднява преценката на хората и те не могат да си представят колко им е нужно, за да живеят комфортно. Като намалите вещите си в процеса на подреждане, ще стигнете до етап, в който изведнъж ще разберете какво е точното количество за вас. Ще го почувствате, все едно нещо е щракнало в главата ви и сте си казали: „Аха! Това е количеството, за да живея комфортно. От това имам нужда, за да съм щастлив/а. Не ми трябва нищо повече“. Задоволството, което обгръща цялото ви същество на този етап, е осезаемо. Наричам го „точка на прищракването“. Интересно е, че веднъж щом преминете този етап, ще установите, че количеството вещи, които притежавате, никога не нараства. Именно това е причината вече да не се връщате към предишното състояние.

Точката на прищракване варира при всеки човек. За любителка на обувки може да е 100 чифта, докато запален читател може да има нужда единствено от книги. Някои хора, като мен, имат повече домашни дрехи, отколкото дрехи за излизане, докато други може да предпочитат да ходят голи вкъщи и затова изобщо да нямат домашни дрехи. (Ще се изненадате колко много хора попадат в последната категория.)

Като внесете ред в дома си и намалите притежанията си, ще видите истинските си ценности какво е наистина важното за вас в живота. Не се фокусирайте обаче върху редуцирането само по себе си или върху ефикасни методи за прибиране. Вместо това се съсредоточете върху това да избирате неща, които ви носят радост, и се наслаждавайте на живот според стандарта си. Това е истинското удоволствие от подреждането. Ако още не сте изпитали прищракването, не се тревожете. Пак ще можете Да намалите вещите си.Заемете се с тази задача уверено.

 

Магията на подреждането – Мари Кондо, tidyingup.com

Издателство: Бард, bard.bg

Прочетете още:

Само силните духом сбъдват мечтите си, защото никога не се отказват от тях!