Да бъдем като децата – да обичаме хората такива, каквито са!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: ognature.com

снимка: ognature.com

Преживявам успехи и неуспехи, но все пак избирам да обичам света такъв, какъвто е! Искам да се завърна към мъдростта на детството! Към спонтанността и интуитивното вземане на решения!

Ако искате да се научите как да играете, идете при децата и играйте с цялото си сърце. Изглежда не е случайно, че малките деца буквално ме дърпаха, когато не се присъединих към тях.

Мъдреците от много световни култури, включително Исус, Лао Дзъ, шаманът от племето дакота Черния Лос, дзен учителят Такуан Сохо, будисткият светец и мъдрец Сараха и Шри Рамакришна ни напомнят, че за да си върнем мъдростта и любовта, за които копнеем, отново трябва да станем като децата.

Важно е да изясним какво точно се препоръчва тук. Ерих Фром заявява следното:

Отговорите по същество са два. Единият е преодоляване на разделението и постигане на единство чрез връщане назад до състояние, което съществува, преди самосъзнанието изобщо да се е пробудило, тоест преди човекът да се е родил.

Другият отговор е да се родиш напълно, да развиеш самосъзнанието си, разума си, способността си да обичаш – до такава степен, че да излезеш от пределите на собствения си егоцентризъм, да достигнеш до нова хармония, ново единение със света.

Това не е буквално завръщане към второ детство, а възраждане на мъдростта на изгубените характеристики от детството: простота, единение, невинност, непосредственост, спонтанност и естественост. Нагласата на новородените е към непривързаност, защото те никога не са го изпитвали.

Партньорството идва от житейския опит – преживял си успехи и неуспехи и все пак си избрал да обичаш този свят такъв, какъвто е.

 

Играй със сърце – Д-р О. Фред Доналдсън

Издателство: Жануа ’98, janua-98.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Гласът на детето в теб е гласът на мъдростта в теб!

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си