Да бъдем като децата – да обичаме хората такива, каквито са!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: ognature.com

снимка: ognature.com

Преживявам успехи и неуспехи, но все пак избирам да обичам света такъв, какъвто е! Искам да се завърна към мъдростта на детството! Към спонтанността и интуитивното вземане на решения!

Ако искате да се научите как да играете, идете при децата и играйте с цялото си сърце. Изглежда не е случайно, че малките деца буквално ме дърпаха, когато не се присъединих към тях.

Мъдреците от много световни култури, включително Исус, Лао Дзъ, шаманът от племето дакота Черния Лос, дзен учителят Такуан Сохо, будисткият светец и мъдрец Сараха и Шри Рамакришна ни напомнят, че за да си върнем мъдростта и любовта, за които копнеем, отново трябва да станем като децата.

Важно е да изясним какво точно се препоръчва тук. Ерих Фром заявява следното:

Отговорите по същество са два. Единият е преодоляване на разделението и постигане на единство чрез връщане назад до състояние, което съществува, преди самосъзнанието изобщо да се е пробудило, тоест преди човекът да се е родил.

Другият отговор е да се родиш напълно, да развиеш самосъзнанието си, разума си, способността си да обичаш – до такава степен, че да излезеш от пределите на собствения си егоцентризъм, да достигнеш до нова хармония, ново единение със света.

Това не е буквално завръщане към второ детство, а възраждане на мъдростта на изгубените характеристики от детството: простота, единение, невинност, непосредственост, спонтанност и естественост. Нагласата на новородените е към непривързаност, защото те никога не са го изпитвали.

Партньорството идва от житейския опит – преживял си успехи и неуспехи и все пак си избрал да обичаш този свят такъв, какъвто е.

 

Играй със сърце – Д-р О. Фред Доналдсън

Издателство: Жануа ’98, janua-98.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Гласът на детето в теб е гласът на мъдростта в теб!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си