Колкото по-малко вещи имаме, толкова по-свободни се чувстваме!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: wsj.com

снимка: wsj.com

Спрете да купувате ненужното и изхвърлете излишните вещи. Спестете време и ресурси, като подобрите качеството си на живот!

Магическият ефект от подреждането коренно преобразява живота ни

„Досега вярвах, че е важно да правя неща, които обогатяват живота ми, затова ходех на семинари и учех, за да увелича знанията си. Но след вашия курс за внасяне на ред в дома за първи път осъзнах, че много по-важно е да се освобождаваме, отколкото да добавяме.“

Това беше коментар от една трийсетгодишна клиентка, която обичаше да учи и беше развила огромна мрежа от контакти. Животът и се промени коренно след курса ми. Най-важното за нея притежание, с което не искаше да се раздели, беше огромната колекция от бележки и материали от семинари, но когато накрая ги изхвърли, се почувства сякаш бяха свалили от плещите и огромен товар. След като се освободи от почти петстотин книги, които беше възнамерявала да прочете някой ден, откри, че получава нова информация всекидневно. А когато хвърли в боклука огромна купчина визитки, хората, с които искаше да се срещне, започнаха да и се обаждат и срещите и се получиха съвсем естествено. Тя и преди се бе интересувала от езотерика, но когато курсът приключи, заяви доволно: „Подреждането има много по-голям ефект от фън шуй, кристалите и останалите предмети с духовна сила“. След това тя се хвърли с главата напред в новия си живот, напусна работа и намери издател за книгата си.

Подреждането променя живота ни из основи. Това се отнася стопроцентово за всички. Въздействието му, което нарекох „магията на подреждането“, е феноменално. Понякога питам клиентите си как се е променил животът им след курса. И макар че вече съм свикнала с отговорите им, в началото дори аз се изненадвах. Животът на онези, които подреждат изцяло, докрай и наведнъж, без изключение се е променил драматично. Клиентката, която описах по-горе, цял живот е била разхвърляна. Когато майка и видя подредената и стая, толкова се впечатли, че и тя се записа в курса ми. До този момент беше смятала, че е подреден човек, но гледката на стаята на дъщеря и я убеди, че се е заблуждавала. Освобождаването от вещи страшно и хареса и тя без съжаление изхвърли комплекта си за чаена церемония, който струваше 250 долара. Сега очаква с нетърпение дните, в които прибират боклука.

„Преди нямах самочувствие. Все си мислех, че трябва да се променя, че трябва да съм различна, но сега смятам, че съм си добре такава, каквато съм. Придобивайки ясен стандарт, по който преценявам нещата, аз придобих и самоувереност.“

Както виждате от това изказване, един от магичните ефекти на подреждането е увереността в способността ви да вземате решения. Подреждането означава да вземете всяка вещ в ръка и да се запитате дали предизвиква y вас радост, въз основа на което да решите дали да я задържите, или не. Като повторите този процес стотици и хиляди пъти, вие естествено ще шлифовате умението си да вземате решения. Хората, на които им липсва увереност в преценката, им липсва увереност в себе си. На мен също някога ми липсваше увереност. Подреждането ме спаси.

 

Магията на подреждането – Мари Кондо, tidyingup.com

Издателство: Бард, bard.bg

Прочетете още:

Казват, че времето променя нещата, но всъщност вие трябва да ги промените!