Запълнете живота си с опит, а не с вещи! Разказвайте невероятни истории, вместо да събирате хаос в гардероба си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: wallpaperscraft.com

снимка: wallpaperscraft.com

Да бъдеш подреден, означава да притежаваш контрол! Забравете безпорядъка и се фокусирайте върху важното!

Приключете първо с изхвърлянето

Започнете с изхвърлянето, всичко наведнъж, решитетелно и изцяло

Може да мислите, че сте подредили всичко идеално, но след няколко дни ще забележите, че стаята ви отново е в безпорядък. С времето трупате още вещи и преди да се усетите, къщата ви ще се е върнала към предишното си състояние. Причината за това са неефективните методи, които подхождат към подреждането половинчато. Както вече споменах, има само един начин да избегнете негативната спирала като подредите експедитивно наведнъж, възможно най-бързо, за да създадете идеалната, свободна от претрупване среда. Но как това създава правилната нагласа?

Когато подредите пространството изцяло, вие преобразявате пейзажа. Тази промяна е много дълбока, тя ще повлияе на съзнанието ви и предишното разхвърляно състояние ще ви се
стори противно.
Разковничето е в бързото извършване на промяната, което ще предизвика у вас пълна промяна на отношението. Такова въздействие никога не може да бъде постигнато, ако процесът е постепенен.

За да се получи внезапна промяна като тази, трябва да използвате най-ефикасния метод за подреждане. В противен случай, преди да се усетите, денят ще изтекъл, а вие ще сте доникъде. Колкото повече време отнема, толкова повече ще се изморявате и има вероятност да се откажете по средата. Когато вещите отново се натрупат, вие ще се окажете по низходящата спирала. От опита ми с индивидуалните уроци, „бързо“ означава половин година. Това може да ви се струва дълго време, но е само шест месеца от целия ви живот. Щом процесът завърши и усетите какво е да живеете в идеално подреден дом, вие завинаги ще се освободите от погрешната представа, че не ви бива в подреждането.

За най-добър резултат, ви моля да се придържате ревностно към следното правило: подреждайте в правилната последователност. Както вече знаете, имате само две задачи да изхвърлите и да решите къде да приберете вещите. Само две, но първо изхвърлянето. Погрижете се да приключите изцяло с първата задача, преди да започнете следващата. Дори не си помисляйте да започнете с прибирането на нещата, преди да сте свършили с изхвърлянето. Хората, които не се придържат към този ред, се провалят и никога не задържат постигнатия напредък. По средата на изхвърлянето започват да умуват къде да приберат нещата. Щом си помислят: „Чудя се дали това ще се побере в чекмеджето“, изхвърлянето спира. Може да си мислите къде ще приберет нещата едва, когато сте приключили с освобождаването от всичко ненужно.

Да обобщим: тайната на успеха е в подреждането наведнъж, възможно най-бързо и изцяло, като започнете с изхвърлянето.

 

Магията на подреждането – Мари Кондо, tidyingup.com

Издателство: Бард, bard.bg

Прочетете още:

Колкото по-малко вещи имаме, толкова по-свободни се чувстваме!