Нека мечтаем за най-доброто! То може да се случи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Откъси
снимка: wallpaperstock.net

снимка: wallpaperstock.net

Когато оценим себе си и почувстваме, че заслужаваме всичко, то се появява! Добре е да знаем, че привличаме онези образи, които възприемем и не бива те да са ни тежест.

В по-голямата част стресът, на който сме подложени, идва от етикетите, които сами си поставяме.

Някои си казват: „Аз съм съпруга” – и случи ли се да се разведат, се чувстват истински неудачници. Други заявяват: „Аз съм директор” – а когато ги уволнят, се чувстват неоценени неудачници.

Трети си казват: „Аз съм победител!” – а когато се провалят, се чувстват цели неудачници.

Ако си кажеш: „Аз съм идеалната домакиня” – неминуемо ще се разочароваш, защото такова нещо като перфектната вечеря просто не съществува. Когато съседите дойдат на гости, а се окаже, че морковите са загорели, се чувстваш направо срината.

Твоята история, твоята легенда – това не си ти. Човек не може да бъде вписан в точно определена категория или клише. Ти си човешко същество с разнообразен житейски опит. Ако престанеш да влачиш личната си легенда като опашка подире си, ще можеш да се отърсиш от старата си роля. И да се успокоиш.

Най-успешните хора притежават изключително самочувствие. Ето и разковничето: изключителното самочувствие е именно в основата, а успехът идва като резултат от него. Нелсън Мандела не е про-менил историята, преди да си каже: „Аз съм уникален”. Опра Уинфри не е построила цяла медийна империя, преди да реши: „Аз съм специална!” Хората като тях притежават усещането за привилегированост. Те ОЧАКВАТ животът да ги благослови с невероятни постижения и преживявания. Не се задоволяват с посредственото.

Фред все казва: „Ако можех да се измъкна от тази дупка, да стана началник, да се оженя за модел, тогава щях да имам високо самочувствие.” Грешиш, Фреди, първо трябва да се погрижиш за самочувствието си.

Щастливите и успешни хора знаят какво искат и чувстват, сигурни са, че го заслужават – това се нарича здравословно себеуважение.

Няма никакво значение колко много знаеш. Няма значение колко книги си прочел и колко позитивни сентенции си закачил по стените в дома си. Ако самият ти не се цениш, никога няма да получиш онова, което искаш.

Първо, трябва да почувстваш, че го заслужаваш!

Извод
Човек привлича това, което е той самият.
Можеш да го направиш!

Питаш се навярно: „И как бих могъл да се обичам достатъчно, за да получавам каквото искам?” Всъщност можеш – и вече си го правил. Обичал си се, когато си бил на два месеца. Но после си позволил на родители, учители и всякакъв род проповедници да променят това обстоятелство.

 

Щастие в трудни времена  – Андрю Матюс, andrewmatthews.com

Издателство: Книгопис, knigopis.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Законът на привличането действа така: спираш нещата, които искаш, с мисли за тяхната липса. Мисли, че ги имаш, и ще ги имаш