Бъдете благодарни за това, което имате и ще получите повече! Ако се фокусирате върху това, което нямате, никога няма да имате достатъчно!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: gpcmunford.org

снимка: gpcmunford.org

Огледайте се и оценете всичко около себе си! Животът притежава толкова много благословии, които всеки ден носят своето индивидуално чудо!

Хигиена на съзнанието

Най-сетне, препоръчвам да бъдем признателни: да носим в себе си признателността и да я проявяваме всеки път, когато наша нужда бъде удовлетворена, и дори когато всичко рухва и е останала само нуждата да останем живи, да можем още веднъж да си поемем дъх, очите ни да виждат, а ръцете ни да докосват. Давам си сметка колко наивно изглежда подобна ндея, но продължавам да държа на нея, защото според мен тя е от фундаментално значение.

Когато черпим от енергията, която носи сполуката, ще намерим сили да посрещнем несполуката. Това е принцип на вътрешна екология: ако нашата енергия бива „изяждана“ от раздразнението, че влакът закъснява, забравяйки за всички останали влакове, които пристигат навреме, е налице опасност да изпаднем в деспот на кръгозора и рано или късно това да ни задуши. В такъв случай непременно трябва да се стремим да разширим кръгозора си и да дишаме с пълни гърди. Във всекидневието, в брачния и семейния живот, а защо не в училище или в работата, признателността е като витамин за междуличностните отношения. Внимание, при всички случаи не бива да бъдем любезни, а искрени!

Трябва ли да чакаме да загубим близките си, за да дадем израз на всичката си любов към тях? Трябва ли да влезем в болница, за да се сетим, че е трябвало да се радваме на здравето? Трябва ли да останем сами, за да оценим присъствието на другия? Трябва ли нещата да „тръгнат зле“, за да се сетим, че преди са „вървели добре“? Ако не сме бдителни, нашето съзнание може да се изпълни с всички лоши новини и да не остане място за добрите. Трябва грижливо да спазваме тази хигиена на съзнанието, да пазим от „замърсяване“ нашия вътрешен карбуратор, редовно да почистваме свещите, да следим за качеството на горивото: дали се зареждаме по-често c добри, или с лоши новини?

 

Не бъдете любезни, бъдете искрени – Тома д’Ансамбур, thomasdansembourg.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още :

Бъдете на разположение за другите, но никога не оставяйте себе си на последно място!