Истински щастливи сме само когато оценяваме малките неща в живота си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

Дали сме щастливи, или нещастни, зависи изцяло от нас. Ако изберем да не обръщаме внимание на несгодите и да ги приемаме като трамплин към щастието, ще отворим очи за чудесата около нас.

Всяка сутрин, когато отваряме очи, ние прекрачваме един невидим праг и се връщаме в света на нашия ежедневен живот. Връщаме се от вълшебната и често необяснима вселена на сънищата и не по-малко вълшебния (и често повече от необясним) свят на осезаемата реалност. Всеки от нас ще се съгласи без колебание колко удивително е това преживяване, възприемано по този начин, и въпреки това, ние почти никога не осъзнаваме напълно колко прекрасно е това ежедневно пътешествие. Повечето от нас не оценяваме в пълна степен „чудото“ на всяко събуждане.

Ние самите сме между едната и другата крайност. Страдащи от невроза в някаква степен, потиснати, тревожни, ядосани и угнетени от хронично неудовлетворение, породено от самото ни съществуване. Днес знаем, че тази неудовлетвореност не е свързана с отсъствието на успех, нито с икономически лишения, нито с липсата на притежания или достижения. Знаем и че нещастието, погледнато от един по-различен ъгъл, винаги е поредица от лошата адаптация на индивида към една реалност, в която смята, че няма възможности да постигне това, което смята, че му е крайно необходимо.

Нещастни са онези, които, вместо да се изправят пред реалността, се опитват да избягат от нея.

Нещастни са онези, които използват усилията и енергията си да отричат съществуването на даден проблем, вместо да се опитат да ги вложат в решаването му.

Нещастни са онези, които, вместо да приемат болката, която причиняват разочарованието и загубата, прибягват до заместители, за да избягат от проблема и да не мислят за него.

Нещастни са онези, които не могат да се примирят с факта, че не е възможно да са обичани от всички, поради което си създават един приятен и привлекателен образ за пред хората, които ги обкръжават.

Нещастни са онези, които вярват, че реализацията им зависи от онова, което другите правят или мислят.

Нещастни са и онези, на които никога нищо не им е достатъчно.

 

Пътят на духовността – Хорхе Букай, bucay.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Бъдете благодарни за това, което имате, и ще получите повече! Ако се фокусирате върху това, което нямате, никога няма да имате достатъчно!