Да вярваш в мечтите си значи да вярваш в живота!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: bahcense.com

снимка: bahcense.com

Оптимистите живеят по-дълго, а красотата на живота е и в успехите, и в неуспехите. Едните ни правят по-щастливи, а другите по-силни!

Към здравословното хранене, физическата активност, пълноценната почивка и сън, свежия въздух, мозъчната гимнастика, избягване на стреса нека да прибавим и следните важни опори на дълголетието и здравето:

• Позитивна нагласа и мислене. Нека подхранваме мечтите си, прекрасните мигове, които очакваме, положителното, което ще навлезе в нашия живот, а не тревогите, съмненията, песимизма. Човек наистина остарява по-бързо, когато престане да мечтае, а оптимистите живеят по-дълго. Не се оплаквайте и отчайвайте от неуспехите, има ги при всички хора, мислете за тях, като за нещо временно, което бързо ще отмине. Красотата на живота е и в успехите, и в неуспехите. Първите ни правят по- щастливи, а вторите – по-силни.

• Повече социални контакти и общуване, повече време сред приятели, близки и хора, излъчващи позитивна енергия. Общуването повишава защитните сили на организма и забавя процеса на стареене.

• Положителните емоции. Доколкото зависи от вас, избягвайте отрицателните емоции, напрежението и стреса, които за съжаление са станали част от нашето ежедневие. Те засилват сърдечния ни ритъм, което ускорява процеса на стареене. Нервната система „дефектира”, когато в живота си човек не осигурява достатъчно положителни емоции. Неконтролираните емоции са и значителен фактор за изразходване на жизнена енергия, което също допринася за по-бързото остаряване на организма. Доказано е, че емоционално уравновесените живеят по-дълго и изглеждат по-добре.

• Смехът е от най-прекрасните средства за младост. Да го превърнем в ежедневен спътник на живота си. Да гледаме по-често комедии, да слушаме и разказваме вицове, просто да се смеем по-често от сърце. Хората, които се смеят минимум по 20 мин. на ден живеят по-дълго. Когато човек се смее, той вдишва по-дълбоко, което стимулира производството на ендорфини в мозъка.

• Духовния живот и психическото здраве. Да бъдем морални, добродетелни и вярващи.

• Любов, обич и позитивно отношение към всичко и всички, които са около нас. Нека се радваме на дребните неща – на слънцето, което грее, на птичките, които пеят, на въздуха, който дишаме и водата, която пием.

• Любимата музика внася в душата ни хармония и красота.

Любимата книга, предпочитаният филм, хобито, заниманието с това, което ни е приятно “хранят“ духа и ума ни.

• Добре функциониращата дихателна система, постигнато чрез правилно дишане, изхвърля отрицателната енергия натрупана вътре в нас. Да изпълняваме дихателни упражнения всеки ден, като не забравяме, че колкото „по-дълго е вдишването, толкова по-дълъг е живота“.

• Наситените с положителна енергия места в природата са безценен извор на сила.

• Така нареченото „лично пространство” е едно от средствата за намирането на себе си. По време на Ренесанса в градините е имало беседка посветена на Сатурн – тихо и отдалечено място, където всеки можел да се усамоти, без никой да го безпокои и напълно да си почине.

„Личното пространство” е много важно за здравето и дълголетието. Да си го създадем сами далеч от телевизор, силни дразнители и мобилен телефон, да го използваме всеки ден, като оставаме насаме със себе си, с мислите си, как сме прекарали деня, какво има да правим утре и т.н.

• Червеният цвят зарежда организма с енергия и забавя процеса на стареене. Независимо от възрастта, да се обличаме в дрехи с червени багри, да гледаме по-често червени цветове, да купуваме червени цветя.

Първобитните хора от каменната епоха са оцветявали скалните си рисунки в червени цветове, намерените плетени рогозки в Египет от IV в.пр.н.е. са с червен цвят. В древния Рим червените дрехи са били оценявани като златото и са показвали високото социално положение. И при китайците доминира червения цвят, защото това е цвета на Слънцето и радостта. В природата най-вкусните плодове и зеленчуци, най-красивите растения и камъни са червени. Червеният цвят с право е наричан цвета на жизнената енергия и дълголетието.

• Годините се броят от тези, които нямат друго за броене. Всеки човек има право да не очаква старостта със страх, а да изживее живота си без физическа и психическа болка, с наслада, удовлетворение и хармония.

Живот със здравословно хранене, физическа активност, спазване на дневен режим и определени навици, избягване на стреса, разходки сред природата и позитивно мислене, е живот, който води към естествено и пълноценно дълголетие.

Нека се опитаме да променим начина си на живот и да си припомним думите на Джо Е. Луис:

„Човек живее само веднъж, но ако го прави добре и това е достатъчно”.

 

Как да постигнем Ян-Шън-Шу или Изкуството за щастлив, здрав и дълъг живот – Дик Дерик

Издателство: The World Publishing, Chicago, www.worldbook.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да владееш себе си е първата стъпка по пътя към щастието и постигането на целите