Няма смисъл от омраза, когато можем да изпитваме Любов!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Книгите разказват притчи | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Когато мразим, не нараняваме другия, а себе си!

Картофена любов

Учителка в детската градина измислила за децата в групата следната игра: всеки трябвало да донесе торба с няколко картофа, като всеки картоф носел името на човек, когото детето мразело. Следователно, колкото хора мразело, толкова картофи трябвало да донесе. Някои деца донесли по 2, други – 3, а имало и с по 5.

Учителката им казала да носят със себе си торбата, където и да отидат, дори и в тоалетната, в продължение на една седмица. Дните минавали, а децата започнали да се оплакват от неприятната миризма на развалени картофи. Тези с по 5 картофи били и с тежки торби. След една седмица децата най-сетне си отдъхнали, защото играта приключила. Тогава учителката ги попитала как се чувстват. Децата започнали да се оплакват колко трудно им било да мъкнат тежките и миризливи картофи навсякъде. Накрая учителката им обяснила смисъла на тази игра:

Същото се случва, когато таите в сърцето си омраза към някого. Смрадта на омразата ще отрови сърцето ви и вие ще я носите навсякъде със себе си. Ако ви е трудно да понесете миризмата на развалени картофи за една седмица, представете си какво е да носите отровата на омразата в сърцата си до края на живота си?

 

Скритият дар – Джериес Авад

Издателство: AMG Publishing, amgbooks.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Най-добрият отговор на омразата е Любовта

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си