Ако искаш да застанеш на върха на планината, трябва усилено да се изкачваш и да почиваш само за да събираш сили

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Пътят към успеха е дълъг, понякога труден, но помнете, че е важно пътуването!

Ученици на Истината, последователи на Добродетелта, следовници на Мъдростта, – както и Вие, огнетените от празнотата на себичното си съществуване, които копнеете за възвишено красив живот, изпълнен със спокойна радост, – хванете се за ръце, преминете през портите на Дисциплината и познайте Висшия живот.

Отърсете се от самозаблужденията, вижте себе си такива, каквито сте, и вижте Пътя на Добродетелта такъв, какъвто е. Този, който иска да застане на върха на планината, трябва усилено да се изкачва и да почива само колкото да събере сила. Въпреки че изкачването е по-малко славно от самото превземане на безоблачния връх, то също е прекрасно. Дисциплината самата по себе си е красива, а резултатът от нея – много сладък плод.

За Обичащия Истината Дисциплината не е досадно бреме. Той има безкрайното търпение да работи върху себе си, да преодолява трудности, да чака резултата. Както градинарят чувства безмерна радост, като вижда как цветята му разцъфват ден след ден, така и човекът, спазващ Дисциплина, ще почувства радост, когато види как Божествените цветове на Чистотата, Мъдростта, Състраданието и Любовта разцъфват в душата му.

 

От Сърцето – Джеймс Алън

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да летим високо, трябва да се освободим от излишното…

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

Автор: Гергана Лабова

Сподели мнението си