Опознай себе си и ще можеш да контролираш мислите си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Ако усетим страдания, съмнения или нещастия, първо трябва да погледнем навътре към себе си, търсейки причината, с която да се справим!

Човекът, който не е разбрал своите неправилни умствени нагласи, е невеж. Не различава злото от доброто, не познава себе си, нито вътрешните причини, оформящи живота му. Нещастен е и е убеден, че нещастието е следствие от външни фактори. Работи слепешком, не успява да прозре смисъла на съществуването си и не схваща причинната обусловеност в хода на нещата.

Ние, които се стремим към Висшия живот в неговата цялост и желаем да прозрем с пълна яснота вселенския ред и смисъла на живота, – нека да отхвърлим всички погрешни състояния на сърцето и с постоянство и упоритост да творим добро. Ако ни застигнат страдания, съмнения или нещастия, нека да обърнем взор навътре в себе си, да потърсим причинителя и да го изхвърлим. Нека грижливо пазим и пречистваме сърцето си от плевелите, за да може с всеки изминат ден от него да извира все по-малко зло и все повече добро. Така ние всекидневно ще ставаме по-силни, по-благородни и по-мъдри. Ще се чувстваме все по-блажени, а Светлината на Истината ще озарява душата ни все по-ярко, ще разсейва мрака и ще осветява Пътя.

 

От Сърцето – Джеймс Алън

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Тези думи ще ви помогнат да изчистите своето подсъзнание от страховете си

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си