Позволете на усмивката да промени живота Ви!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: goodwp.com

снимка: goodwp.com

Усмивката е най-добрият начин да посрещнем проблемите, да разбием страховете и да прикрием всяка болка!

-Освен заради ползата от полдържните зъби, тук съм, за да ви напомня колко важен е вашият Капитал от усмивки. Усмивката може да ви помогне да забогатеете също тъй сигурно, както и лотарийният билет!

-Не прекалявате ли?

Той не обърна внимание на забележката ми и продължи:

-Усмивката не струва нищо, а има значително влияние и върху околните, и върху собственото ви настроение. Двойна полза! Известно ви е навярно какво е казал абат Пиер? Усмивката излиза по-евтино от електричеството, но дава същата светлина. Впрочем доказано е, че дарената някому искрена усмивка може да задейства верижна реакция от петстотин усмивки през същия ден! Без да споменаваме колко е полезно за мозъка и за тялото! Знаете ли, че това е доказано от едно неотдавнашно проучване в Съединените щати? Учени са помолили доброволци да държат пръчици в устите си. Онези от първата група трябвало да го правят без изражение на лицето. Онези от втората група трябвало да го правят с насилени усмивки. Онези от третата група трябвало да се усмихват естествено. След това ги подложили на различни стресиращи упражнения като например -да си потапят ръцете в ледена вода. При всяко упражнение засичали промените в сърдечния им ритъм. В групата с неутрално изражение ритъмът чувствително се ускорил. В групата с насилени усмивки данните показвали не толкова ускорен сърдечен ритъм. Най-бавен бил сърдечният ритъм в групата с естествените усмивки… Какво показва този експеримент? Усмихването, естествено или не, намалява стреса. Учените са категорични за това. Обяснението е, че мозъкът приема усмивката, все едно дали е естествена, като знак за добро настроение и освобождава успокоителни хормони. Не е ли прекрасно?

-Действително!

-Както виждате, Камий, усмивката ви помага не само да бъдете по-обичана от хората и по-щастлива, но и да живеете по-дълго и в по-добро здраве! Да не говорим, че сте много по-хубава, когато се усмихвате… Лицето ви се озарява и изглеждате подмладена. Следващият етап е да се научите да поддържате вътрешната си усмивка.

-Вътрешна усмивка ли?

-Да. Това е усмивка дълбоко във вас, която ви носи вътрешен мир. Това с търсене на Граал, често сякаш недостижим за нас, клетите западняци, лишени от духовност… Нека признаем, че засега тук не рачпомагаме с хора, които да могат да ни обучат на това, нито във висшето образование, нито в курсовете по маркетинг или по право… Докато навремето даоистките учители са преподавали изкуството на усмивката и са пояснявали, че тя поддържа здравето, щастието и дълголетието. Вътрешната усмивка е като окъпване в любов. Тя не само ни доставя приятна енергия, но притежава и непренебрежими лечебни свойства!

-Exa! А как конкретно да я поддържам?

 -Можете всеки ден да тренирате по малко… Когато ви се отвори свободно време, седнете спокойно, отпуснете се, раздалечете челюсти, отваряйки леко устата. Осъзнайте как дишате и как това дълбоко ви успокоява. Насладете се на жизненоважното дишане и си представете, че то е нещо като вътрешен масаж. Тъкмо в този момент ще започнете да усещате вътрешната си усмивка: ще изпитате дълбоко блаженство, благотворно бездействие, нежно спокойствие. Можете също така да си представите цвете, което се разтваря в слънчевия ви сплит…

-Честно, Клод, не знам дали ще мога да се отпусна достатъгшо за това. Толкова съм припряна!

-Недейте предварително да отсъждате! Направете няколко опита. Резултатът може да ви изненада! Отначало е нормално да не ви свърта на едно място. После ден подир ден с все по-голямо удоволствие ще се потапяте в това състояние. То е като синьото небе… Харесвате ли прекрасното синьо небе в слънчевите дни край морето?

-О, да! Великолепно е! Тук обаче е сиво през цялата година…

-Е, да задействате вътрешната си усмивка е също като да преоткривате къс прелестно синьо небе, когато ви се прииска. Дори небето да е задръстено от облаци, то си е все тъй синьо! И дори когато ви е криво, вътре във вас ни чака все същото чудесно синьо небе. Трябва само да се научите да се обръщате към него…

 

Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един – Рафаел Джордано, raphaellegiordano.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Постоянството е ключа към успеха! Ако никога не се отказвате, със сигурност ще успеете!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си