Позволете на усмивката да промени живота Ви!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: goodwp.com

снимка: goodwp.com

Усмивката е най-добрият начин да посрещнем проблемите, да разбием страховете и да прикрием всяка болка!

-Освен заради ползата от полдържните зъби, тук съм, за да ви напомня колко важен е вашият Капитал от усмивки. Усмивката може да ви помогне да забогатеете също тъй сигурно, както и лотарийният билет!

-Не прекалявате ли?

Той не обърна внимание на забележката ми и продължи:

-Усмивката не струва нищо, а има значително влияние и върху околните, и върху собственото ви настроение. Двойна полза! Известно ви е навярно какво е казал абат Пиер? Усмивката излиза по-евтино от електричеството, но дава същата светлина. Впрочем доказано е, че дарената някому искрена усмивка може да задейства верижна реакция от петстотин усмивки през същия ден! Без да споменаваме колко е полезно за мозъка и за тялото! Знаете ли, че това е доказано от едно неотдавнашно проучване в Съединените щати? Учени са помолили доброволци да държат пръчици в устите си. Онези от първата група трябвало да го правят без изражение на лицето. Онези от втората група трябвало да го правят с насилени усмивки. Онези от третата група трябвало да се усмихват естествено. След това ги подложили на различни стресиращи упражнения като например -да си потапят ръцете в ледена вода. При всяко упражнение засичали промените в сърдечния им ритъм. В групата с неутрално изражение ритъмът чувствително се ускорил. В групата с насилени усмивки данните показвали не толкова ускорен сърдечен ритъм. Най-бавен бил сърдечният ритъм в групата с естествените усмивки… Какво показва този експеримент? Усмихването, естествено или не, намалява стреса. Учените са категорични за това. Обяснението е, че мозъкът приема усмивката, все едно дали е естествена, като знак за добро настроение и освобождава успокоителни хормони. Не е ли прекрасно?

-Действително!

-Както виждате, Камий, усмивката ви помага не само да бъдете по-обичана от хората и по-щастлива, но и да живеете по-дълго и в по-добро здраве! Да не говорим, че сте много по-хубава, когато се усмихвате… Лицето ви се озарява и изглеждате подмладена. Следващият етап е да се научите да поддържате вътрешната си усмивка.

-Вътрешна усмивка ли?

-Да. Това е усмивка дълбоко във вас, която ви носи вътрешен мир. Това с търсене на Граал, често сякаш недостижим за нас, клетите западняци, лишени от духовност… Нека признаем, че засега тук не рачпомагаме с хора, които да могат да ни обучат на това, нито във висшето образование, нито в курсовете по маркетинг или по право… Докато навремето даоистките учители са преподавали изкуството на усмивката и са пояснявали, че тя поддържа здравето, щастието и дълголетието. Вътрешната усмивка е като окъпване в любов. Тя не само ни доставя приятна енергия, но притежава и непренебрежими лечебни свойства!

-Exa! А как конкретно да я поддържам?

 -Можете всеки ден да тренирате по малко… Когато ви се отвори свободно време, седнете спокойно, отпуснете се, раздалечете челюсти, отваряйки леко устата. Осъзнайте как дишате и как това дълбоко ви успокоява. Насладете се на жизненоважното дишане и си представете, че то е нещо като вътрешен масаж. Тъкмо в този момент ще започнете да усещате вътрешната си усмивка: ще изпитате дълбоко блаженство, благотворно бездействие, нежно спокойствие. Можете също така да си представите цвете, което се разтваря в слънчевия ви сплит…

-Честно, Клод, не знам дали ще мога да се отпусна достатъгшо за това. Толкова съм припряна!

-Недейте предварително да отсъждате! Направете няколко опита. Резултатът може да ви изненада! Отначало е нормално да не ви свърта на едно място. После ден подир ден с все по-голямо удоволствие ще се потапяте в това състояние. То е като синьото небе… Харесвате ли прекрасното синьо небе в слънчевите дни край морето?

-О, да! Великолепно е! Тук обаче е сиво през цялата година…

-Е, да задействате вътрешната си усмивка е също като да преоткривате къс прелестно синьо небе, когато ви се прииска. Дори небето да е задръстено от облаци, то си е все тъй синьо! И дори когато ви е криво, вътре във вас ни чака все същото чудесно синьо небе. Трябва само да се научите да се обръщате към него…

 

Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един – Рафаел Джордано, raphaellegiordano.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Постоянството е ключа към успеха! Ако никога не се отказвате, със сигурност ще успеете!