Малките неща карат големите да се случват!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Книгите разказват притчи
снимка: hdhintergrundbilder.com

снимка: hdhintergrundbilder.com

Щастието никога не е в края на пътуването. То се състои в малките неща по пътя на живота!

ПЪРВИ ЗАКОН
Забелязвай красивото

Най-големите съкровища на емоциите са заложени в дребните и наглед незначими неща.

Да забелязваме красивото означава  да направим спектакъл за очите си от дребните неща. Да разговаряме с приятели, да правим комплименти на хората, да обичаме предизвикателствата на живота. Да уважаваме децата, да се вслушваме в думите на по-възрастните.

Да препокрием красивите неща, които ни заобикалят. Да се възхищаваме от облаците, от песента на птичките, от танца на листата под свистенето на вятъра.

Да усещаме отвъд образите и думите. Предполагам, че по-малко от десет на сто от хората умеят да забелязват красивото. Който пренебрегва този закон има повърхностни емоции и краткотрайна радост.

Удоволствието да живееш

Ако житейската ти история се е превърнала в скучно всекидневие, ако ти липсват удоволствието, вкусът и очарованието на живота, това е така, защото не си губил време да забелязваш красивото. Събуди се! Ако не използваш този инструмент, дори и да имаш професионални, финансови и социални успехи, ще просиш трохи радост. Ще бъдеш нещастен. Учителят на емоцията, Исус Христос, спираше тълпата, която го следваше, за да се порадва на цветята, да направи от тях спектакъл за очите си. Беше щастлив на земята на нещастните, защото владееше изкуството да забелязва красивото.

Добро настроение

Ако забелязваш красивото, ще имаш добро настроение. Хората с удоволствие ще споделят компанията ти, а в противен случай, ще живееш под диктатурата на лошото настроение и на негативизма. Дори и сам няма да се понасяш.

Множество автоимунни, кардиологични заболявания, както и някои видове рак, са провокирани от емоционални сътресения, най-вече от лошото настроение. Оптимистът живее по-добре и по-дълго. Забелязвай красивото, за да имаш добро настроение.

Негативизмът не решава проблемите, но може да съкрати дните ти.

 

Десет закона на щастието – Аугусто Кури, augustocury.com.br

Издателство: Хелокон, helikon.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Днес обичайте малко по-дълбоко, смейте се малко по-силно и дръжте любимите си малко по-близо! Защото утре не е обещано!