Не чакайте подходяща възможност, а сами си я създайте!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: HDWallSource.com

снимка: HDWallSource.com

Изградете ясна представа за бъдещето си и всеки ден се приближавайте към това, за което мечтаете!

КАКВО E УСПЕХЪТ? 

Някои позитивни мисли

Голяма част от многобройните имейли, в които ме молят за съвет, идват от студенти. Най-често те споделят, че се надяват да станат бизнес лидери и предприемачи и търсят напътствия за всичко от „Дали да не хвана самолета и да обиколя света?“ и „Как да спечеля много пари?“ до „Дали бизнесът е най-доброто за мен?“. Най-интригуващата тема за тях обаче е постигането на успех. Как съм го направил? Как те да успеят в избраната от тях сфера?

Вместо да се спираме на конкретните случаи, нека по-добре да обсъдим какво точно означава „успех“. 

Първо, успехьт в кариерата е тясно свързан с това работата да ви доставя удоволствие, а също и с усъвършенстването на вашите умения и таланти. Ако смятате да се посветите на предприемачеството, помнете, че лидерите в тази област обикновено са гъвкави и широко скроени личности. Те успяват да се поставят на мястото на своите клиенти. Наред с това са способни да проявяват разбиране не само към колегите и служителите си, но и към хората, които по някакъв начин са повлияни от бизнеса им. Бизнесът помага на онези, които, когато забележат някакъв проблем или несправедливост, се опитват да намерят разрешение. Вие един от тези хора ли сте? 

За някои е трудно да преценят силните и слабите си страни. Ако все още си нямате ментор, добре е да се свържете с човек, който има опит в областта, към която сте се ориентирали. Професионалните организации биха могли да ви насочат към човек, който ще ви помогне да прецените най-добрите си шансове.

Помнете, че добрият ментор не е непременно някоя известна личност, а по-скоро човек, който живее пълноценен и смислен живот. Обърнете се към бизнес лидер, чийто принос е важен за вас.

На този етап много млади хора си поставят за цел да се развият в области, където не са постигнали успех и не са показали особени умения. Неотдавна писах на човек, който като мен страда от дислексия. Обясних му, че е важно да се развива и усъвършенства в това, в което действително е добър. Не позволявайте на физическите си ограничения да смачкат самочувствието ви. Оставете ги на заден план.

Сега е моментът да се фокусирате върху силните си страни, защото успехът на един предприемач се основава до голяма степен на работещи идеи и превъзходство над останалите. Не превъзходство, което се измерва с награди или с одобрение, а такова, което човек постига сам за себе си, докато се стреми да открие какво е в състояние да му предложи светът. Иначе казано, не търсете у другите хора знаци за вашите постижения, а преценете в какво се изразява успехът за вас. Ако се концентрирате върху по-личната сфера, например какви са надеждите ви за семейството ви и за вас самите, това ще ви помогне да избистрите преценката си. 

 

Like A Virgin – Ричард Брансън, virgin.com

Издателство: AMG Publishing, amgbooks.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не губете времето си, гледайки назад към миналото! Животът върви само на преден ход!