Животът е поредица от малки чудеса! Никога не спирайте да вярвате в тях!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: wallup.net

снимка: wallup.net

Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо.

Алберт Айнщайн

Четирите гледни точки 

Ето една история, която съм озаглавил „Четирите гледни точки“. Мъдър учител имал четирима ученици, които  превъзхождали всички останали. Един ден петимата се събрали и учителят се обърнал към първия ученик.

-Кажи ми какво виждаш, когато гледаш света.

-Виждам варварство. Планетата е опустошена. Светът се крие от истината. Навсякъде се изхвърлят отровни отпадъци. В небето има облаци прах и валят киселинни дъждове. Джунглите се унищожават, озоновият слой изчезва. Навсякъде цари невежество и егоизъм, Светът се нуждае от много поправки.

-Прав си отвърнал учителят. И затова ще те нарека Поправка, защото чрез гледната си точка си се посветил на един свят в нужда. 

Обърнал се към втория ученик и му задал същия въпрос.

-Кажи ми какво виждаш, когато гледаш света.

-Учителю, виждам безполезност отвърнал той. „ Нищо не може да се направи, за да се променят нещата, макар че някои ще се разкаят и ще призовават за промени. Въпреки това, светът ще си остане прокълнат от делата на хората. Учените твърдят, че са се родили твърде много хора, че вече са нанесени твърде много поражения, твърде малко средства се отделят, за да може науката да помага реално, твърде малко загриженост има за морала и ценностите. Престъпността расте, а семейството се разпада. Законът е изгубен.

-Ти също си прав. Ще те нарека Праведен, защото възмущението ти вижда покварен свят, който не може да се поправи, а сърцето ти изпитва болка. Ще бъдеш известен с думите си и делата ти ще изразяват тъгата на сърцето ти. 

Обърнал се учителят към третия ученик.

-A ти какво виждаш?

-Виждам свят, който се нуждае от възстановяване на закона. Не вярвам, че надеждата е изгубена. Намирам насърчение в думите на братята ми, защото те също разбират необходимостта от промяна. Усещам готовността на човечеството за промяна. Всяко добро управление е управление от хората и за хората. Промяната може да се постигне чрез закон и управление. Масите ще последват правилните действия и нагласи на нравигелството. Факторът на промяната съществува и той с законът и правителството.

-Ти също си прав. Ще те нарека Управление, защото думите ти отразяват наблюденията ти и стават онова, което учиш. Ще се посветиш на служба на закона и реда чрез управлението. 

Накрая учителят се обърнал към четвъртия ученик.

-A ти какво виждаш?

-Учителю, виждам само чудеса. Животът е чудо. Цялото битие е чудо. Съзнанието е чудо. Виждам Бог във всичко съществуващо. Усещам красотата на любовта в аромата на цветето, в усмивката на детето, в топлината на влюбените и в сиянието на звездите. Когато поглеждам към света, аз виждам неговите загадки. Всеки ден той разкрива прелестта си с благоговение и почит. Знам, че всички неща са добри и че всеки изразява доброто си по своя подобаващ за момента начин. Знам, че онова, за което говорят братята ми, е само илюзия, тъй като единствено вечното е истинско. Няма да окуражавам мисли за недоимък, за ограничения и нужди, защото всичко, от което наистина се нуждаем, e тук и трябва само да го видим, да го разпознаем и да го приемем. Искам само светът да види гледката, която аз виждам. Защото с тези скромни очи и сетива сърцето ми се разтуптява от величието на битието. 

Учителят се усмихнал.

-А теб, избрани ми ученико, ще нарека Истина, защото си открил истината и наградата с реалността, която виждаш. Ти ще идеш при хората и ще ги учиш на това, което си открил, защото виждаш онова, което е и всичко възможно се съдържа в този свят. Ще бъдеш известен на всички хора със своите одежди на спокойствие и мир. 

Накрая учителят се обърнал и към четиримата.

-Всеки от вас е благословен с визията си. Като виждате света, така той се разкрива за вас. Ще познаете света чрез начина, по който го виждате. При всеки от вас ще дойде делото на гледната ви точка. Ще изживеете живота така, както го виждате.

Не само нашата реалност е въпрос на избор. Същото се отнася и за силата, която и даваме. Единствено вечното не може да се поквари и следователно единствено вечното е истинско. Всичко друго е фалшиво по дефиниция. За да бъде учител, човек трябва да започне, като се държи като учител. За да растем, трябва да даваме. Старата мъдрост „Не можеш да получиш повече, ако чашата е пълна“ е абсолютно вярна. Каквото сеем, това жънем. Следователно първата стъпка към самоусъвършенстването е да дадем прошка и да положим грижа. Старите спомени, макар и дълбоки, изчезват, а новите стават едновременно процес и цел. 

 

Програмиране на ума – Елдън Тейлър, eldontaylor.com

Издателство – Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не губете времето си, гледайки назад към миналото! Животът върви само на преден ход!