Всеки ден поглеждайте в огледалото и приемайте себе си с всичките си недостатъци! Простете на себе си и всички около Вас!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: vivowallpaper.com

снимка: vivowallpaper.com

Простете и се освободете! Само приемайки напълно себе си, имате възможност да живеете пълноценно!

Тази идея отначало може да бъде малко стряскаща, но се замислете за момент. Смятате ли се за жертва на обстоятелствата? Или сте готови да поемете отговорност за това, което сте? Има два начина да бъдете с вързани ръце в този свят. Единият е да сте буквално и физически ограничавани от някого, а другият е да се „вържете“, образно казано, като отказвате да се освободите от схващанията, които ограничават изразяването на цялата и завършена същност, която сте. Иначе казано, докато бягате от отговорност, като обвинявате някой или нещо за това, което сте, вие елиминирате собствената си сила да бъдете нещо друго, а не незавършени и непълни.

Цялото поведение е резултат от избор. Понякога решенията ни се вземат на несъзнателно или подсъзнателно ниво. Например предпочитаме да избегнем конфликт, като потискаме истинските си чувства. По-късно тези чувства стават толкова силни, че вече не сме в състояние да ги сдържаме и някакъв малък инцидент води до настъпление. Това е реактивен модел – изгубили сме контрол. Когато поемем отговорност за всеки аспект от живота си, ние се докосваме до най-дълбоките си страхове и чувства. Силата, която получаваме над предишното си реактивно поведение, ни дава способността да отговорим подобаващо на всички стимули. Това е проактивен модел – контролът е винаги наш. 

Казано е, че най-висшият акт на съзнанието е забраната ограничаването на животинското поведение стимул-реакция. Когато поемем отговорността за всяка наша мисъл и действие, ние си даваме сила, извършвайки този най-висш акт на съзнанието, но това означава, че вече няма кого да виним.

Всъщност, докато обвиняваме, ние доста ефективно елиминираме способността си да растем, да контролираме нещата и да имаме покой, равновесие и хармония. Силата да растем се намира в прошката. Освобождаването ще ни развърже ръцете. Прощаването на всички, дори на самите себе си, ни дава възможност да станем повече от онова, което сме били – в повечето случаи, само сенки на истинските нас. И иронията на всичко това е, че повечето от нас знаят, че сме много повече от онова, което показваме в живота си!

 

Програмиране на ума – Елдън Тейлър, eldontaylor.com

Издателство – Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Животът е поредица от малки чудеса! Никога не спирайте да вярвате в тях!